StoryEditor

Braňo Mojsej: Každý si myslí, že jemu sa to nemôže stať. Často volajú deti, ktoré majú doma opitých rodičov

Dominika Pacigová31.12.2021., 09:00h
Alkohol nás sprevádza od narodenia. Neexistuje oslava, na ktorej by sa nepripíjalo na zdravie, tvrdí Braňo Mojsej.
Lajkuj Brainee.sk na

Viacerí ho poznajú z televíznych obrazoviek, no známy je aj tým, že je spoluzakladateľom kliniky pre závislých. Robí laické terapie a okrem iného organizuje aj prevenčné prednášky. Braňo Mojsej prehovoril o abstinencii, konzumácii alkoholu počas sviatkov, ale aj o súkromí.

Abstinuje už tretí rok 

V živote abstinoval už niekoľkokrát. Spomína, že bez alkoholu vydržal najdlhšie deväť rokov. „Teraz abstinujem už tretí rok,“ hovorí vo videorozhovore Braňo Mojsej.

Nazýva sa laickým terapeutom a v takomto duchu vznikla aj Mojsej Clinic. Na ich linku pomoci im často volajú mladí ľudia, ktorí majú doma rodičov pod vplyvom alkoholu„Sme slovanská krajina a alkohol nás sprevádza od narodenia. Neexistuje oslava, na ktorej by sa nepripíjalo ‚na zdravie‘. U nás je to akoby tradícia, no tá končí vtedy, keď pitie neviete zastaviť,“ objasňuje. 

Okrem iného robí aj prevenčné prednášky na základných či stredných školách, ktoré sú spojené s diskusiou. Komunikácia s mladými je kľúčová. „Mladí sa doslova hecujú, kto sa dostane do väčšieho stavu opitosti. Štartovacou čiarou je najčastejšie vek 13 až 15 rokov,“ dodáva. 

Viac sa dozvieš v priloženom videorozhovore. 

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 11:59