StoryEditor

Riaditeľ odboru prevencie kriminality: Začne to nevinne. Kyberšikana ale končí aj pokusmi o samovraždu

Dominika Pacigová06.11.2021., 17:00h
Viac obetí kyberšikany je z radu žien. Nepodceňoval by som však rodový vplyv, hovorí Jozef Halcin.
Lajkuj Brainee.sk na

Virtuálny svet prináša so sebou viaceré riziká. Čo sa s tým dá robiť? Ako včas zabrániť kyberšikane na internete? Zhoršila sa počas pandémie situácia na Slovensku? Na tieto i mnohé ďalšie otázky odpovedal Jozef Halcin, riaditeľ odboru prevencie kriminality kancelárie ministra vnútra SR.

Kyberšikana môže začať nevinne 

Obeťou kyberšikany sa môže stať ktokoľvek. Ako je to v prípade mladých? „Najčastejšie je to o tom, že chcú zosmiešniť niekoho v triede, lebo je v niečom lepší, napríklad sa lepšie učí, alebo mu odstávajú uši. Spolužiaci zrazu vytvoria stránku, na ktorej zverejnia nepeknú fotku, a takýmto spôsobom ho začnú ponižovať. Najprv je to možno sranda, no potom sa na sociálnych sieťach pridáva množstvo ľudí,“ hovorí vo videorozhovore Jozef Halcin.

Mladý to už v takomto prípade môže znášať zle a začína sa mu napríklad zhoršovať prospech v škole. „To je moment, kedy by si to mali všimnúť učitelia alebo psychologickí pracovníci v rámci škôl. Prípady v jednoduchosti takto začínajú, ale bohužiaľ, končia aj pokusmi o samovraždu,“ objasnil.

Je dôležité, aby sme si takéto situácie ako spoločnosť uvedomili. „Aj keď to niekto chce mierne podceniť s tým, že ide len o spor v triede, máme kvantum prípadov aj zo zahraničia, kde takéto príbehy skončili buď pokusom o samovraždu, alebo samotnou samovraždou,“ dodal riaditeľ odboru prevencie kriminality kancelárie ministra vnútra SR. 

Viac sa dozvieš v priloženom videorozhovore.  

menuLevel = 2, menuRoute = notsorry/video, menuAlias = video, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 11:46