Reuters
StoryEditor

Virgin Galactic spustil predaj leteniek do vesmíru. Toto je suma za cestu ku hviezdam

Miroslav Kamody07.08.2021., 16:00h
Spoločnosť Virgin Galactic je zrejme namotivovaná úspechom prvého letu na hranicu vesmíru, ktorý absolvoval aj jej majiteľ Richard Branson.
Lajkuj Brainee.sk na

Letieť do vesmíru bolo pre mnohých nedosiahnuteľným detským snom. Stať sa astronautom totiž znamenalo podstúpiť náročný výcvik a v neposlednom rade mať inú národnosť. Ako Slovák by si totiž s NASA mimo našej planéty letieť nemohol.

Alternatívou je však súkromný vesmírny turizmus, ktorý oficiálne naštartovala 11. júla práve Virgin Galactic. Loď s názvom VSS Unity vzlietol z kozmodrómu Spaceport America ležiaceho neďaleko mesta Truth or Consequences v americkom štáte Nové Mexiko.

Raketoplán najprv vynieslo do približne 13-kilometrovej výšky nosné lietadlo VMS Eve. Následne sa raketoplán od lietadla oddelil a dosiahol výšku zhruba 88 kilometrov, kde posádka na niekoľko minút zažila bezváhový stav. Spoločnosť vtedy oznámila, že v roku 2022 chce oficiálne začať s letmi aj pre ostatných. 

Reuters

​Michael Colglazier, generálny riaditeľ spoločnosti Virgin Galactic, uviedol, že plne komerčné lety sa neočakávajú skôr, ako v treťom štvrťroku 2022, po ďalších dvoch testovacích letoch vesmírneho lietadla VSS Unity a rozsiahlych inováciách nosného lietadla Virgin's Eve na zvýšenie odolnosti a doby obratu medzi letmi.

A koľko peňazí si budeš musieť pripraviť? „Pri súkromných letoch astronautov budú naše produkty zahŕňať jedno sedadlo, viacmiestny balíček pre páry, rodiny a priateľov a nákup celého letu,“ povedal.

"Ceny za túto ďalšiu fázu predaja pre súkromných astronautov začnú od 450-tisíc dolárov za sedadlo. Mikrogravitačný výskum a profesionálne lety astronautov zostávajú v cene 600-tisíc dolárov na základe ekvivalentu na sedadlo."

Po zaplatení by si sa dostal na čakaciu listinu, pretože prvoradí budú ranní odvážlivci, ktorí spoločnosť podporili dávno predtým, ako VSS Unity vôbec vzlietla ku hviezdam. „Nesledujeme len, ako sa tvorí história, ale spoločne ju robíme,“ uviedla na twitteri spoločnosť.

Najväčšia konkurencia Virgin Galactic, SpaceX Elona Muska a Blue Origin Jeffa Bezosa, chce tiež začať s komerčnými letmi do vesmíru, svoje ceny však ešte neoznámila. Pokiaľ naozaj aj máš potrebné peniaze a túžiš letieť smerom ku hviezdam, nezabúdaj na to, že táto sranda extrémne škodí našej planéte. Rakety totiž produkujú na pasažiera stonásobne viac CO2 ako lietadlá.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 05:08