V spolupráci s ESA pripravili nový typ kozmických projektov (ilu)TASR
StoryEditor

Chcú skúmať možnosti ťažby surovín na asteroidoch. Za novou kozmickou misiou stojí tento štát

TASR19.07.2021., 14:36h
Európska vesmírna agentúra (ESA) odporučila k realizácii projekt, ktorého cieľom je preskúmať technológie mapovania nerastných surovín v okolí Zeme a položiť tak základy pre ich prípadnú neskoršiu ťažbu na asteroidoch.
Lajkuj Brainee.sk na

Ide o projekt z Čiech, pričom má potenciál stať sa prvou, výlučne českou misiou v rámci ESA, informovalo v pondelok ministerstvo dopravy ČR.

Cieľom projektu SLAVIA (Space Laboratory for Advanced Variable Instruments and Applications) je vyslať na obežnú dráhu dve dvadsať kilogramové družice, z ktorých každá bude skúmať úlomky asteroidov, respektíve medziplanetárnu hmotu vstupujúcu do atmosféry Zeme.

Na projekte SLAVIA sa budú podieľať české firmy a akademické inštitúcie pod vedením brnianskej spoločnosti SAB Aerospace. Počas dvanástich mesiacov vznikne štúdia uskutočniteľnosti, na základe ktorej bude stanovený harmonogram realizácie.

Projekt chce skúmať možnosti ťažby surovín na asteroidoch (ilu) Projekt chce skúmať možnosti ťažby surovín na asteroidoch (ilu) unsplash.com

České firmy v posledných rokoch upevnili svoju pozíciu spoľahlivých dodávateľov vybavenia a subsystémov pre kozmické misie. „Naším ďalším logickým krokom a ambíciou ČR je vybudovať kapacity pre vývoj a výrobu komplexných systémov a celých kozmických misií. Tie sú nákladnejšie, ale tiež majú oveľa vyššiu pridanú hodnotu a vyššiu návratnosť investícií,“ uviedol minister dopravy Karel Havlíček.

Ako uvádza ministerstvo na svojej stránke, zároveň pôjde o prvý zo skupiny tzv. ambicióznych projektov z českého Národného kozmického plánu. „V spolupráci s ESA sme pripravili nový typ kozmických projektov. Sú rádovo komplexnejšie, a práve tým aj oveľa ambicióznejšie, než čokoľvek, čo bolo doteraz v ČR v oblasti kozmických aktivít realizované,“ uviedol Václav Kobera z rezortu dopravy.

Projekty tohto druhu smerujú k realizácii kozmického letu v réžii českých aktérov - buď v rámci samostatnej, alebo väčšej medzinárodnej misie. V posledných rokoch sa totiž ČR podieľala vždy iba na misiách navrhnutých a prevádzkovaných v zahraničí (s výnimkou malých experimentálnych nanodružíc typu cubesat), pripomína ministerstvo.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 19:15