Osemnásť ročný mladík Oliver Daemen sa vydá do vesmíru už 20. júla (ilu)TASR
StoryEditor

Tento chlapec je najmladšou osobou, ktorá vďaka Blue Origins poletí do vesmíru

Radka Rosenbergová17.07.2021., 10:01h
Letecká a kozmická spoločnosť Jeffa Bezosa, spoločnosť Blue Origins, oznámila najmladšieho platiaceho zákazníka v histórii.
Lajkuj Brainee.sk na

Je ním len osemnásťročný mladík Oliver Daemen. Už 20. júla tohto roka pocestuje do vesmíru spolu s Jeffom Bezosom, Markom Bezosom a pilotkou Wally Funkovou na palube rakety New Shepard, informuje portál people.com.

„Som veľmi nadšený, že idem do vesmíru,“ uviedol tínedžer vo videu zverejnenom holandskou spravodajskou službou Bright. „Sníval som o tom celý život.“ Daemenov otec Joes Daemen, generálny riaditeľ holandskej súkromnej kapitálovej spoločnosti Somerset Capital Partners, si zaplatil miesto ako člen posádky, no rozhodol sa tam poslať svojho syna, uviedla CNBC. Cenu letu odmietajú prezradiť.

Tínedžer nastúpil namiesto anonymného víťaza aukcie, ktorý sa mal pripojiť k bratom Bezosovým pri ich prvom kozmickom lete, ale musel sa namiesto toho rozhodnúť pre budúci let kvôli konfliktom v plánovaní, uviedla v tlačovej správe Blue Origins.

“Pre New Shepard sa začína komerčná prevádzka, pričom Oliver predstavuje novú generáciu ľudí, ktorí nám pomôžu vybudovať cestu do vesmíru,” uviedol Bob Smith, generálny riaditeľ spoločnosti Blue Origin. New Shepard je suborbitálna nosná raketa pomenovaná podľa prvého amerického astronauta Alana Sheparda. Daemen si cestou do vesmíru splní celoživotný sen, uviedla spoločnosť Blue Origin, podľa ktorej tohto mladíka fascinoval vesmír už od jeho štyroch rokov.

Daemen nie je jediný, kto vytvoril rekord v kozmickom lete. 82-ročná americká letkyňa Wally Funková sa zapíše do histórie ako najstaršia osoba, ktorá pocestuje do vesmíru. Pokorí tak rekordmena astronauta Johna Glenna, ktorého v roku 1998 vo veku 77 rokov vyslala do vesmíru NASA. 

„Nikto nečakal tak dlho, ako ona,“ uviedol Bezos v príspevku na sociálnej sieti a prezradil, že Wally bude jeho „čestnou hosťkou“ už 20. júla. Vo vzduchu nalietala 19 600 hodín a vycvičila 3-tisíc pilotov. V roku 1961 sa prihlásila do programu Ženy vo vesmíre. Absolvovala náročný výcvik, no ani ona, ani jej šesť kolegýň napokon NASA do vesmíru nepustila kvôli ich pohlaviu.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Jeff Bezos (@jeffbezos)

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 03:40