YouTube/NASA
StoryEditor

Unikátne zábery z ďalekého vesmíru. Pozri sa, aké zábery urobila sonda Juno v okolí Jupiteru

Miroslav Kamody20.07.2021., 16:00h
Vesmír je plný zaujímavostí, pričom o drvivej väčšine z nich stále nevieme. Vďaka vesmírnym misiám však môžeme objavovať aspoň tie kúty vesmíru, ktoré máme takpovediac na dosah.
Lajkuj Brainee.sk na

NASA sa pochválila unikátnymi zábermi, ktoré sa podarilo získať kozmickej sonde Juno. Tá sa zameriava na výskum planéty Jupiter a je súčasťou programu New Frontiers.

Poznatky získané sondou majú prispieť k pochopeniu vzniku a vývoja Jupitera a tým prispieť k dokonalejšiemu pochopeniu nielen ďalších telies slnečnej sústavy, ale aj mnohých exoplanét. Sonda sa k planéte dostala po piatich rokoch v roku 2016 a odvtedy posiela na zem unikátne zábery.

Mnohé z nich pomohli odborníkom pri objavovaní Jupitera, my ostatní sa zase môžeme pokochať unikátnymi zábermi, ktoré vyrážajú dych. Najnovšie video, ktoré zverejnila NASA, sa zameriava nielen na samotnú planétu, ale aj jej najväčší mesiac Ganymedes.

​Ten je v podstate obrovskou ľadovou guľou, ktorá má väčšie rozmery ako planéta Merkúr. Aj keď má video iba pár minút, prelet v skutočnosti trval až 15 hodín, kým sonda pozbierala potrebné zábery. 

Následne môžeš vo videu sledovať samotný Jupiter, ktorý vyzerá ako pulzujúca olejomaľba, ktorú by chcel mať doma azda každý. To všetko dostaneš vo videu od NASA aj s legendárnou hudbou od Vangelisa, ktorá záberom dodáva ten správny nádych tajomna. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 16:07