Na fotografii mesiac Ganymede obieha okolo obrovskej planéty Jupiterfacebook.com
StoryEditor

Sonda Juno sa priblíži k najväčšiemu Jupiterovmu mesiacu, bude k nemu najbližšie za posledných 25 rokov

Radka Rosenbergová07.06.2021., 11:47h
Informácie, ktoré Juno zhromaždí, poskytnú prehľad o zložení mesiaca, ako aj údaje o budúcich misiách na Jupiter.
Lajkuj Brainee.sk na

Už dnes, približne o 13:35 sa vesmírna sonda Juno, ktorá obieha okolo Jupitera od roku 2016, bližšie pozrie na najväčší Jupiterov mesiac Ganymede. Ten je zároveň aj najväčším mesiacom v slnečnej sústave s vlastným magnetickým poľom. Sonda má primárne skúmať planétu Jupiter, NASA sa však rozhodla, že sa pozrie aj na jeho mesiace.

Ganymede bude najbližšie za posledných dvadsať rokov. Informácie, ktoré Juno zhromaždí, poskytnú náhľad na jeho zloženie a tiež ľadovú škrupinu mesiaca. 

„Juno má sadu citlivých prístrojov schopných pozorovať Ganymede spôsobom, ktorý nikdy predtým nebol možný,“ uviedol hlavný vyšetrovateľ Scott Bolton z Juhozápadného výskumného ústavu v San Antoniu. „Tým, že budeme lietať tak blízko, prinesieme prieskum Ganymede do 21. storočia, a to tak, že doplníme budúce misie našimi jedinečnými senzormi, ako aj pomôžeme pripraviť ďalšiu generáciu misií pre jovský systém.“

Medzi tieto misie patrí napríklad NASA Europa Clipper a misia Európskej vesmírnej agentúry Jupiter Icy Moons Explorer [JUICE], ktorá by mala byť spustená budúci rok a doraziť k Jupiteru v roku 2029. 

Ganymede je väčší ako Merkúr a zároveň je jediným mesiacom v slnečnej sústave, ktorý má svoju vlastné magnetické pole, ktoré NASA označuje ako „oblasť nabitých častíc v tvare bubliny“, ktorá ho obklopuje. JunoCam počas svojej misie nasnímala mnoho z najpútavejších snímok Jupitera, no počas preletu môže zachytiť iba päť snímok, pretože Ganymede bude viditeľný iba 25 minút. Tri hodiny predtým, ako Juno dosiahne svoj najbližší bod blízko Ganymedu, začali jeho vedecké prístroje zhromažďovať údaje.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 05:08