Raketa. FOTO: Unsplash/SpaceXFoto: Unsplash/spacex/
StoryEditor

NASA prišla so šialenou ponukou a zadarmo rozdáva letenky. Každého, kto má záujem, pošle na Mesiac

kam09.05.2022., 10:00h
Návrat ľudí na Mesiac prostredníctvom misie Artemis je jeden z hlavných cieľov NASA pre nasledujúce roky. Teraz prebiehajú testy rakety Space Launch System (SLS) a medzitým sa pripravuje loď Orion. NASA teraz umožňuje, aby si ľudia celého sveta zaistili letenku pre svoje mená.
Lajkuj Brainee.sk na

Je to už taká tradícia, že obyvatelia celej Zeme môžu pri veľkých projektoch NASA poslať svoje meno na čipe do vesmíru. Tento pamäťový čip je spravidla súčasťou sondy, ktorá sa vydá do kozmického priestoru, aby tu plnila zadané úlohy.

Kto takúto ponuku využije, môže si k tomu stiahnuť palubný lístok so svojim menom. Vyskúšať si si to mohol napríklad pred piatimi rokmi so sondou inSight, píše Roman Všetečka z iDnes.cz.

Je to extrémne jednoduché

Teraz NASA láka na ďalší let, tentoraz to bude na Mesiac. Svoje meno môžeš poslať na flash disku, ktorý poletí v rámci prvého testu letu na Mesiac pri misii Artemis I. Palubný lístok pre svoje meno si môžeš vyzdvihnúť na tejto adrese po zadaní mena, priezviska a kódu.

image

Mesiac. FOTO: Unsplash/Nicolas Thomas

Foto: Unsplash/nicolas Thomas/

​Po zadaní postupuješ podľa jednoduchého návodu až do vydania certifikátu (palubnej vstupenky), ktorým NASA potvrdzuje, že tvoje meno sa skutočne vydá na cestu k Mesiacu. V čase písania článku už túto možnosť využilo vyše 2,2 milióna záujemcov.

Samozrejme, môžeš takto prihlásiť aj ďalších ľudí a následne ich napríklad prekvapiť vytlačeným certifikátom. Zadané mená sa potom stanú súčasťou prvého letu rakety SLS s loďou Orion, ktorého dátum zatiaľ nie je presne stanovený, ale mal by sa odohrať do dvoch mesiacov.

Zásadné problémy

Je však otázka, či sa to stihne, pretože testy rakety SLS, ktorú NASA zostavila vlani v októbri, nebežia tak úplne podľa plánu. Po menších problémoch pri jednej z vonkajších skúšok zo začiatku apríla musela byť dokonca raketa vrátená do hangáru, aby bola vymenená problematická výbava.

image

Elon Musk pre HN: Do vesmíru nikdy nepôjdem

Nosič SLS pre misiu Artemis I je po Saturne 5 najmohutnejšou raketou s výškou 98,1 m (Saturn 5 mal 110,6 m), ktorý môže k Mesiacu dopraviť až 23 ton užitočného nákladu. Počas štartu a letu zo Zeme vyvinie SLS maximálny ťah 8,8 milióna libier, čo je o 15 % viac ako pri rakete Saturn V.

Ľudia na Mesiaci najskôr v roku 2025

Aj napriek týmto problémom sa všetko nezadržateľne blíži k štartu misie Artemis I, ktorá má byť prvým výsledkom dlhodobej snahy o návrat ľudí na povrch nášho Mesiaca. Jej cieľom je overiť schopnosti celého systému, pri ktorom sa počíta s nepilotovaným robotickým letom k Mesiacu.

Pri ňom kozmická loď Orion odštartuje na teraz najvýkonnejšej rakete sveta zo štartovacieho komplexu 39B v Kennedyho vesmírnom stredisku na myse Canaveral na Floride. Pri svojej ceste do vzdialenosti až 450 616 kilometrov od Zeme podľa NASA dopláva najďalej, kam sa kedy vesmírna loď postavená pre ľudí dostala.

image

Človek na Mesiaci. FOTO: Unsplash/History in HD

Foto: Unsplash/history In Hd/

Ďalšia fáza plánu označovaná ako Artemis II má viesť k dosiahnutiu obežnej dráhy okolo Mesiaca s posádkou na palube vesmírnej lode. Astronauti v rámci Artemis III potom už majú stáť na lunárnom povrchu. K tomu nedôjde skôr ako v roku 2025.

Američania stáli na lunárnom povrchu naposledy v roku 1972 v rámci programu Apollo. Posledným astronautom, ktorý stál na lunárnom povrchu, bol v roku 1972 rodák z Chicaga Eugene Cernan, ktorého predkovia prišli do Ameriky z Čiech a Slovenska.

Pri programe Artemis by na povrch Mesiaca mala prvýkrát vstúpiť aj žena. Pravdepodobne to bude Afroameričanka Jessica Watkinsová, ktorá tento týždeň po prvýkrát letela do kozmického priestoru v rámci misie Crew-4.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 06:44