Asteroid totiž letel okolo Zeme v mŕtvom uhle (ilu)pixabay.com
StoryEditor

K zemi sa blížil asteroid, ktorý nás minul sotva o chlp. Paradoxne si ho nikto nevšimol

ros06.11.2021., 15:00h
Kozmický objekt nepredstavoval žiadnu hrozbu, avšak priletel v mŕtvom uhle.
Lajkuj Brainee.sk na

Minulý týždeň preletel okolo Zeme asteroid veľký asi ako chladnička. Astronómovia však absolútne nevedeli, že tento objekt vôbec existuje. Zistili to až po niekoľkých hodinách, informuje web Live Science.

Obrovská vesmírna skala sa zjavila nad Antarktídou, asi 3-tisíc kilometrov od Zeme. 24. októbra sa tak stala tretím najbližším asteroidom, ktorý sa k planéte priblížil bez toho, aby ju skutočne zasiahol, uviedol portál CNET.

Odborníci o tomto objekte skutočne netušili. K Zemi sa približoval v mŕtvom uhle. Kus skaly s priemerom len dvoch metrov označili ako Asteroid 2021 UA1. Tvrdia, že pre potenciálne nebezpečenstvo je príliš malý. Aj keby zasiahol Zem, zhorel by v atmosfére skôr, ako by dopadol. 

Ide o  Ide o  pixabay.com

Ide o tretí najbližší prelet kozmického objektu, ktorý sme v našej histórii zaznamenali. Na druhom mieste bol asteroid 2020 QG, ktorý popri nás preletel v auguste minulého roku a na prvom 2020 VT4, ktorý nás navštívil v novembri minulého roku. 

Nebezpečie nám zatiaľ nehrozí

NASA však podrobne monitoruje všetky vesmírne telesá, ktoré sa k našej planéte priblížia príliš blízko. Asteroid musí mať priemer až 140 metrov aby bol považovaný za potenciálne nebezpečný. Americká vesmírna agentúra, NASA, hľadá spôsob, ako sa s kozmickou hrozbou vysporiadať. Podľa vedcov v NASA sú asteroidy jedinou prírodnou katastrofou, s ktorou vieme niečo robiť.

Preto vytvorili misiu DART, ktorá sa má konať už 24. novembra. Otestuje, akým spôsobom je možné v prípade núdze dráhu asteroidu odkloniť. Vedci musia o nebezpečnom asteroide vedieť aj v niekoľkoročnom predstihu, aby stihli naplánovať, postaviť a odštartovať záchrannú misiu. Ak by nás hrozba asteroidu zasiahla nečakane, možno by sme nakoniec túto hrozbu nemuseli poraziť.

NASA identifikovala približne 27-tisíc objektov, ktoré by mohli preletieť v blízkosti Zeme (ilu) NASA identifikovala približne 27-tisíc objektov, ktoré by mohli preletieť v blízkosti Zeme (ilu) pixabay.com

K dnešnému dňu NASA identifikovala približne 27-tisíc objektov, ktoré by mohli preletieť v blízkosti Zeme. Z nich má asi 9 800 priemer okolo 140 metrov, ďalších 890 až jeden kilometer. Odborníci identifikovali asi päť ďalších vesmírnych skál, ktoré môžu mať priemer okolo sedemnásť a dĺžku až 52 metrov.

Ich veľkosť je tak podobná lietadlu. Našťastie sa žiadna z nich nedostane do vzdialenosti 829-tisíc kilometrov od Zeme, takže máme obrovské šťastie. Minimálne teda na niekoľko najbližších rokov.
menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/vesmir, menuAlias = vesmir, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 14:49