Ročne tu zabijú obrovské množstvo delfínov (ilu)unsplash.com
StoryEditor

Krutá tradícia pobúrila celý svet: Na Faerských ostrovoch brutálne zabili až 1500 delfínov!

Radka Rosenbergová16.09.2021., 15:00h
Tradičný lov delfínov na Faerských ostrovoch opäť vyvolal diskusiu.
Lajkuj Brainee.sk na

Sea Shepherd, charitatívna organizácia na ochranu morí, zdieľala na sociálnych sieťach nehumánne video, na ktorom vidno nespočetné množstvo bezvládnych tiel mŕtvych delfínov. Video je z pláže Skálabotnur, dediny na faerskom ostrove Eysturoy, uvádza portál Unilad

Faerské ostrovy, súostrovie nachádzajúce sa asi 320 kilometrov od Škótska a zhruba na polceste medzi Islandom a Nórskom, už roky dodržiavajú miestnu tradíciu, počas ktorej lovia rôzne morské živočíchy a kruto ich zabíjajú. Táto tradícia je známa ako Grindadráp a pozostáva z naháňania morských cicavcov do plytkých vôd, pričom ich následne ubodajú. Najčastejšie loveným cicavcom sú veľryby známe ako delfín dlhoplutvý (Globicephala melas/melaena) a delfín krátkoplutvý (Globicephala macrorhynchus). 

Ide o starý zvyk

Americký akademik Russell Fielding, ktorý sa venuje štúdiu tejto tradície vysvetlil, že „mäso a tuk“ veľrýb sa na „ľudskú spotrebu“ používa už najmenej od 16. storočia. Pre mnohých ľudí je konzumácia týchto zvierat súčasťou faerskej kultúry. Ľudia si na to zvykli a nedokážu sa toho vzdať. 

Tentoraz nemilosrdne hnali okolo 1428 delfínov po dobu mnohých hodín rýchlymi motorovými člnmi a vodnými skútrami do plytkej vody. Zverejnili tiež neupravené, grafické video z následkov lovu, aby stúpenci mohli „pochopiť realitu toho, čo sa stalo“.

Krutá tradícia porušuje zákony

Nezisková organizácia na ochranu morí a oceánov Sea Shepherd už od 80. rokov minulého storočia spochybňuje takýto lov, pričom ten sobotňajší odsúdili ako „brutálny a zle zvládnutý“. Uviedli, že lov nebol povolený „obvyklým spôsobom“, a podľa miestnych tiež porušuje niekoľko faerských zákonov.

Robert Read z tejto organizácie má pocit, že „potreba alebo použitie takého veľkého množstva kontaminovaného mäsa“ nie je absolútne nevyhnutná a je to podľa neho „poburujúce“, pretože ostrov má dostatok iných zdrojov obživy a tiež sa nachádza iba 230 míľ od Spojeného kráľovstva.

Ozvali sa aj ďalšie skupiny, ako napríklad Blue Planet Society, ktoré označili smrť delfínov za „brutálne“ zabíjanie a absolútnu „hrôzu“. Mnoho účastníkov lovu nemalo licenciu, ktorá je potrebná na Faerských ostrovoch, pretože zahŕňa špecifický výcvik v tom, ako rýchlo zabiť tieto živočíchy. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 10:36