Podľa vedcov sú požiare jasným dôsledkom klimatických zmien (ilu)TASR/AP
StoryEditor

Horelo rekordné množstvo lesa: Požiare v Rusku spálili oblasti s veľkosťou polovice rozlohy Nemecka

TASR12.09.2021., 08:54h
Prírodné požiare spálili tento rok v Rusku rekordné množstvo lesa a ďalších porastov – celkovo územie s rozlohou polovice Nemecka. Vyplýva to z údajov ochranárskej organizácie Greenpeace, informovala v nedeľu agentúra DPA.
Lajkuj Brainee.sk na

Organizácia uviedla, že na základe satelitných údajov odhaduje, že požiare horeli na ploche vyše 17,6-milióna hektárov, čo je viac než doterajších rekordných šestnásť miliónov hektárov z roku 2016. V krajine stále horia požiare na územiach s rozlohou viac než 250-tisíc hektárov, ukazujú informácie Ruskej federálnej služby vzdušnej ochrany lesov.

Predstaviteľ ruskej pobočky Greenpeace Grigorij Kuksin pre DPA povedal, že koniec tohtoročnej "sezóny" požiarov – podporovaných suchom a horúčavami, ktoré sú podľa vedcov jasným dôsledkom klimatickej zmeny – je v nedohľadne.

Pohľad na dedinu Bjas-Kuel na ruskom Ďalekom východe po lesnom požiari 8. augusta 2021 Pohľad na dedinu Bjas-Kuel na ruskom Ďalekom východe po lesnom požiari 8. augusta 2021 TASR/AP

Podľa jeho slov plamene naďalej zúria v trávnatých oblastiach južného Ruska, pokým mnohé požiare, ktoré toto leto spálili rozsiahle oblasti Sibíri, boli zahasené, sčasti preto, že na niektorých miestach začal padať sneh. Najviac zasiahnutou oblasťou bola riedko obývaná Jakutská republika (Sacha) vo východnej časti Sibíri, vyše 4-tisíc kilometrov od Moskvy.

Veľký rozsah požiarov však postihol aj ľudí priamo neohrozených ohňom, keďže stovky dedín a desiatky miest v Rusku zahalil dym. Prezident Vladimir Putin v auguste označil rozsah tejto prírodnej pohromy za bezprecedentný.

Lesný požiar v Jakutskej republike na Sibíri 7. augusta 2021. Ruské úrady informovali, že v celej krajine horia stovky požiarov o rozlohe zhruba 3,5 milióna hektárov. (ilu) Lesný požiar v Jakutskej republike na Sibíri 7. augusta 2021. Ruské úrady informovali, že v celej krajine horia stovky požiarov o rozlohe zhruba 3,5 milióna hektárov. (ilu) TASR/AP

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
10. apríl 2024 10:34