TASR/Edmund Örzsik
StoryEditor

Devastujúce požiare a extrémne horúčavy. Európa má za sebou historicky najteplejšie leto

ČTK08.09.2021., 16:00h
Európa tento rok zažila najteplejšie leto od doby, čo sa vôbec vedú záznamy.
Lajkuj Brainee.sk na

Teplota za tohtoročný jún, júl a august však skoršie maximá prekonala len tesne, uviedla dnes európska služba Copernicus. Predchádzajúce rekordné letá 2010 a 2018 boli len o 0,1 stupňa Celzia chladnejšie.

Priemerná teplota za tri letné mesiace bola v Európe tento rok takmer o jeden stupeň Celzia vyššia, ako je priemer za roky 1991 až 2020. Z leta si však rôzne európske krajiny odniesli rôzne zážitky - zatiaľ čo v Stredomorí padlo niekoľko teplotných rekordov, na severe bolo leto chladnejšie, než je bežné.

TASR/AP

​„Pri vlne horúčav na juhu Európy bola 11. augusta na Sicílii zaznamenaná teplota 48,8 stupňa Celzia. Táto teplota, pokiaľ ju potvrdí Svetová meteorologická organizácia, by bola najvyššia, akú kedy namerali v Európe,” pripomína Copernicus.

​Rovnaké horúčavy zasiahli tiež Španielsko, o niečo skôr Grécko a Turecko, kde vytvorili „vhodné podmienky” pre vznik tamojších devastujúcich požiarov. Záznamy agentúry siahajú až do 50. rokov minulého storočia, Copernicus však čerpá aj z ďalších dát až z polovice 19. storočia.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 00:55