TASR/AP
StoryEditor

Benátkam hrozí do konca storočia nárast morskej hladiny až o 170 centimetrov, varujú vedci

TASR03.09.2021., 12:28h
Vedci bijú na poplach. Ak sa klimatická zmena výrazne nespomalí, Benátkam hrozí nepriaznivý scenár.
Lajkuj Brainee.sk na

Talianski vedci varovali, že Benátkam by v nadchádzajúcich desaťročiach mohlo hroziť zvýšenie morskej hladiny až o viac než jeden meter. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA. 

Štúdia, ktorá naháňa strach 

Štúdia publikovaná v odbornom časopise Natural Hazards and Earth System Science uvádza, že ak sa klimatická zmena výrazne nespomalí, do roku 2100 sa predpokladá zvýšenie morskej hladiny až o 120 centimetrov. Extrémny scenár počíta dokonca s nárastom hladiny až o 170 centimetrov. 

Vedci varovali, že stúpajúca hladina mora musí byť urgentne zohľadnená v územnom pláne Benátok.  

Vyskúšali nový protipovodňový systém

Vlani v júli Benátky úspešne vyskúšali nový protipovodňový systém nazvaný Mojžiš (MOSE, akronym z talianskeho názvu Modulo Sperimentale Elettromeccanico) pozostávajúci z 78 bariér, ktoré je v prípade potreby možné zdvihnúť pomocou natlakovaného vzduchu a vytvoriť tak hrádzu. Benátky má chrániť pred prílivovými vlnami siahajúcimi až do výšky troch metrov.

​Vedci však tvrdia, že mesto by bariéry ochránili len vtedy, ak by zostali od roku 2075 po väčšinu roka zdvihnuté. 

Napriek tomu by to mohlo podľa expertov spôsobiť viac škody ako úžitku, pretože citlivý ekosystém benátskej lagúny by bol dlhodobým používaním bariér poškodený, čo by malo negatívne dôsledky pre miestne hospodárstvo.

Najhoršie záplavy za posledných vyše 50 rokov

Benátky v novembri 2019 zažili najhoršie záplavy za posledných vyše 50 rokov, keď hladina vody v lagúne vystúpila na 1,87 metra. 

Štúdia vznikla v spolupráci univerzít v Benátkach a Lecce a talianskym inštitútom morskej biológie.  

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:21