TASR/AP
StoryEditor

Odborníci bijú na poplach: Zhruba tretine drevín na svete hrozí vyhynutie

TASR02.09.2021., 16:00h
Podľa správy patria k najohrozenejším druhom magnólie. Ako ohrozené sú tiež klasifikované dub a javor.
Lajkuj Brainee.sk na

Približne tretine všetkých druhov drevín na zemeguli hrozí vyhynutie. Ohrozuje ich najmä klčovanie lesov pre potreby poľnohospodárstva a ťažba dreva. „Jasne merateľné dopady“ má tiež klimatická zmena. Vyplýva to zo správy zverejnenej v stredu, ktorú vypracovalo medzinárodné združenie botanických záhrad (Botanic Gardens Conservation International) a odborníci zo Svetovej únie na ochranu prírody (IUCN), informovali agentúra AFP a televízia BBC. 

Ohrozené druhy

Podľa tejto správy patria k najohrozenejším druhom magnólie. Ako ohrozené sú tiež klasifikované dub a javor. 

Štúdia skúmala 58 497 druhov drevín na celom svete. Jej autori prišli k záveru, že 30 percentám druhov hrozí vyhynutie. Ďalších sedem percent je klasifikovaných ako „potenciálne ohrozených“. Na posúdenie ohrozenia 21 percent druhov nebol k dispozícii dostatok údajov. O niečo viac ako 40 percent bolo klasifikovaných ako „neohrozené“.

​Odborníci klasifikovali ako vyhynuté asi 142 druhov stromov. Zo 442 druhov stromov rastie vo voľnej prírode menej ako 50 exemplárov.

V Brazílii, na ktorej území sa nachádza veľká časť amazonského dažďového pralesa, sa podľa správy vzhľadom na tamojšie intenzívne poľnohospodárstvo vyskytuje najviac druhov drevín (8847) - ale aj najviac ohrozených (1788). Najvyšší podiel ohrozených druhov je však v tropických oblastiach Afriky, najmä na ostrovoch Madagaskar a Maurícius, kde je ohrozených 59, respektíve 57 percent všetkých druhov stromov. Vedci konštatovali, že za posledných 300 rokov sa globálna plocha lesov zmenšila asi o 40 percent a 29 krajín prišlo viac ako 90 percent svojho lesného porastu.

Odborníci navrhujú niekoľko opatrení

Jean-Christophe Vie, generálny riaditeľ Švajčiarskej nadácie Franklinia, ktorá sa špecializuje na ochranu prírody, označil v predhovore k správe za „šokujúce“, že odlesňovanie veľkých plôch pokračuje, aj keď stromy majú v prírode dôležitú úlohu, pretože sú biotopom mnohých živočíšnych a rastlinných druhov, absorbujú CO2 a sú zdrojom účinných látok v liekoch.

Odborníci navrhujú niekoľko opatrení na zvrátenie tohto stavu, ako sú zachovanie existujúcich lesov a rozšírenie chránených území, pestovanie ohrozených druhov v botanických záhradách alebo semenných bankách, poskytovanie vzdelávania s cieľom zabezpečiť, aby sa programy obnovy lesov a výsadby stromov vykonávali vedecky, ako aj vyčlenenie viac finančných prostriedkov na ochranu stromov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 08:00