V Grónsku pravdepodobne našli najsevernejší ostrovtwitter.com/ FullAvanteNews
StoryEditor

Pohyb ľadových krýh odhalil neprebádaný ostrov. Objavili najsevernejšiu pevninu?

Radka Rosenbergová30.08.2021., 12:00h
Objavili ho v čase, keď Spojené štáty, Rusko, Kanada, Dánsko a Nórsko vedú zápas o nadvládu nad Arktídou, kde topiaci sa ľad vytvára nové námorné trasy či skvelé miesta na rybolov. 
Lajkuj Brainee.sk na

Pohyb ľadových krýh odkryl pri Grónsku malý ostrov, ktorý je podľa vedcov v súčasnosti najsevernejším na svete. Dánsko si ho ale zrejme nárokovať nebude, uviedla agentúra Reuters

„Naším cieľom nebolo objaviť nový ostrov,“ vyjadril sa polárnik Morten Rasch, ktorý na arktickej stanici v Grónsku riadi vedecké pracovisko. Bádatelia si najskôr mysleli, že dorazili na Oodaaq, čo je ostrov, ktorý v roku 1978 objavili dánski polárnici. Až neskôr, keď skontrolovali svoju polohu, zistili, že sú od neho o 780 metrov ďalej na severozápad.

„Všetci mali radosť, že sme našli grónsky ostrov Oodaaq,“ povedala švajčiarska podnikateľka Christiane Leisterová, ktorej nadácia expedíciu financovala. No mýlili sa. „Cítili sme sa trochu ako objavitelia v minulosti, ktorí si mysleli, že pristáli na určitom mieste, ale v skutočnosti našli niečo úplne iné,“ dodala. 

Greenland

Globálne otepľovanie je v tom vraj nevinne

Ostrovček meria v priemere približne 30 metrov a jeho vrchol vyčnieva tri metre nad hladinu. Skladá sa z bahna morského dna a morény - pôdy a kamenia zanechaného po pohybujúcich sa ľadovcoch. Tím uviedol, že odporučí, aby sa ostrov volal Qeqertaq Avannarleq, čo v grónčine znamená „najsevernejší ostrov.“

Hoci vznikol vďaka posunu ľadových krýh, nejde o priamy dôsledok globálneho otepľovania. Profesor v Dánskom národnom vesmírnom inštitúte René Forsberg však pripustil, že ľadová vrstva sa od roku 1978, keď bol objavený Oodaaq, stenčila zo štyroch na dva až tri metre.

Teraz záleží na tom, či je nové miesto zvané Qeqertaq Avannarleq skutočne ostrovom alebo iba vyvýšeninou na plytčine, ktorú časom odnesie moreAby bol uznaný za ostrov, musí zostať nad hladinou mora aj pri vysokom prílive. Spĺňa kritériá ostrova,“ povedal Forsberg, ktorý je súčasne poradcom dánskej vlády. Je to momentálne najsevernejšie kus zeme na svete, dodal s tým, že Dánsko si naň pravdepodobne nebude nárokovať, lebo takýto malý ostrov môže čoskoro zase zmiznúť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:22