Twitter/Extinction Rebellion UK
StoryEditor

Klimatickí aktivisti zablokovali centrum Londýna. Plánujú vyvolať dva týždne dopravného chaosu

TASR23.08.2021., 16:24h
Tisícky ekologických aktivistov v pondelok zaplavili ulice Londýna potom, ako hnutie Extinction Rebellion (Vzbura proti vyhynutiu) minulý týždeň oznámilo, že plánuje vyvolať dva týždne "dopravného chaosu" v britskej metropole. Informovala o tom agentúra AFP.
Lajkuj Brainee.sk na

Demonštranti sa v pondelok predpoludním zhromaždili na Trafalgarskom námestí v srdci Londýna, kde zablokovali viacero prístupových ciest. Na miesto boli vyslané stovky členov metropolitnej polície. Aktivistom sa podarilo zablokovať aj rušný kruhový objazd v obchodnej štvrti Covent Garden.

Potýčky s policajtmi v prvých hodinách protestu hlásené neboli. Najnovšia akcia má názov Impossible Rebellion (Nemožná vzbura). Aktivisti obviňujú veľké nadnárodné spoločnosti z toho, že prispievajú k súčasnej zmene klímy.

„Na čo čakáte? Až zaplavia vašu oblasť, alebo vašu ulicu sutiny a autá?,” napísalo hnutie v pondelok na sociálnej sieti Twitter. Skupina založená v roku 2018, združuje klimatických aktivistov, ktorí pomocou občianskej neposlušnosti zameriavajú pozornosť širokej verejnosti na nečinnosť v otázke globálneho otepľovania.

Extinction Rebellion pravidelne organizuje demonštrácie zamerané proti bankám, finančným inštitúciám, energetickým firmám a mediálnym organizáciám.

Hnutie počas 11 dní trvajúcej akcie v roku 2019 zastavilo dopravu vo veľkej časti centra Londýna. Dostalo sa tým do pozornosti svetových médií, ale zároveň si vyslúžilo kritiku zo strany niektorých politikov pre narúšanie verejného poriadku.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 17:30