TASR/AP
StoryEditor

Niektoré uhasia najskôr v novembri. Prečo hasičom trvá tak dlho zlikvidovať lesné požiare?

Miroslav Kamody24.08.2021., 14:00h
Rôzne časti sveta sužujú masívne požiare, ktoré ničia všetko, čo im príde do cesty. Ako s nimi vieme ako ľudstvo bojovať a prečo to niekedy trvá dlhšie, ako by sme si predstavovali?
Lajkuj Brainee.sk na

Každý rok sa hlavne v letných mesiacoch v médiách množia správy o masívnych požiaroch. Či už ide o ohnivé peklo na Sibíri, v Austrálii, Kalifornii či aktuálne v Grécku, jedno je isté - požiarov je stále viac a naberajú na intenzite. Prečo sa to deje a ako je možné, že niektoré z nich môžu pokojne horieť aj celé týždne? 

Nie je to ani zďaleka také jednoduché, ako by sa mohlo zdať, tvrdia americkí manažéri lesných požiarov. Dôvodov je podľa nich hneď niekoľko, pričom niektoré z nich vznikali dlhé desaťročia a priamo súvisia s klimatickými zmenami. 

Kumulatívnym výsledkom bol nárast obrovských požiarov s extrémnym a nepredvídateľným správaním, ktoré v niektorých prípadoch pred niekoľkými desaťročiami neexistovali. „Ako vyvážime toto riziko, aby sme umožnili hasičom byť úspešnými bez toho, aby sme príliš veľa rizika prenášali na verejnosť?” povedal Evans Kuo, veliteľ incidentov „typu 1“.

TASR/AP

​Typ 1 predstavuje najväčšie a najnebezpečnejšie požiare v krajine. „Prial by som si, aby to tak nebolo, ale je to hra s nulovým súčtom,“ hovorí. Momentálne v Spojených štátoch viac ako 20-tisíc hasičov bojuje s približne stovkou masívnych požiarov po celej krajine. 

Ich primárnym cieľom je plamene „zdržať“ pomocou prírodných prekážok alebo umelo vytvorených valov, na ktorých pracujú buldozéry a v nedostupnom teréne aj ľudia s ručným náradím. Predpokladá sa, že tieto zábrany proti rozširovaniu požiarov sa podarí dobudovať najskôr v októbri, no čoraz častejšie sa skloňuje aj november. 

Prečo to trvá tak dlho?

Znamená to, že niektoré požiare sa podarí uhasiť prinajlepšom v novembri. Kuo hovorí, že ľudia ho často prosia, aby svojich mužov poslal do oblastí, kde vie, že by zomreli. „A to je deal-braker“, povedal po tom, čo 18 dní za sebou v 17-hodinvých službách bojoval so svojimi kolegami s požiarom vo Washingtone.

​Hasenie takýchto obrovských požiarov, respektíve aspoň ich označenie za kontrolované, si v mnohých štátoch vyžaduje zmenu počasia - ochladenie spojené s dažďom či snehom. Bez nich sú pri ich veľkosti aj hasiči bezmocní. „Povedal by som, že sa modlite za dážď, pretože to je jediná vec, ktorá nás dostane z tejto požiarnej sezóny,“ povedal Craig Foss, štátny lesník z Idaha, štátnym predstaviteľom tento týždeň počas diskusie o požiari.

Ako sa zmenila príroda?

Kuo bojuje s lesnými požiarmi 30 rokov. Začínal v prvej línii a vtedy bolo neobvyklé, ak mal požiar rozlohu viac ako 400 kilometrov štvorcových. Teraz plamene dosahujú viac ako päťkrát takú veľkosť a sú dostatočne rozsiahle na to, aby si vytvorili vlastné počasie. Pozeráme sa na predefinovanie toho, čo je nový normál, povedal.

Lesný požiar v Kalifornii sa opäť rozšíril (ilu) Lesný požiar v Kalifornii sa opäť rozšíril (ilu) TASR

​V minulosti sa okrem toho hasiči mohli spoľahnúť na lesný ekosystém, ktorý sa sám dokázal na požiar pripraviť. Teraz sú však lesy omnoho suchšie, nehovoriac o škodcoch. Tie sa postarali o lesné epidémie, ktoré na západe Spojených štátov zabili milióny stromov. Pri požiari sú tieto stromy doslova palivom pre plamene. 

Suché a choré stromy prinášajú aj ďalšie problémy. Žeravé uhlíky môžu strieľať a vytvárať bodové požiare na iných stranách prírodných či vybudovaných prekážok. Niekedy sa tak môže stať, že požiarnici budú uväznení plameňmi pred nimi a za nimi.

Reuters

​K sťaženiu hasenia prispeli ľudia aj inak, ako klimatickou zmenou. Budovaním domov a rekreačných zariadení v hustých lesoch skomplikovali záchranárom situáciu, pretože prvoradá je vždy ochrana života. Okrem toho národné medziagentúrne hasičské stredisko v Boise uvádza, že ľudia každoročne spôsobia približne 87 % všetkých požiarov.

Hasičov je málo

Na Slovensku i vo svete je nedostatok hasičov. Celé Spojené štáty pre predstavu iba 20 tímov pre zásahy typu 1, čo je v súčasnej situácii extrémne málo. Tieto tímy pracujú v 14-dňových zmenách, no vzhľadom na množstvo požiarov musia pracovať dlhšie a čakať, kým sa vôbec nájde niekto, kto by ich vedel nahradiť. 

Okrem toho sa požiarne sezóny neustále predlžujú, čo je problém pre sezónnych hasičov, ktorí sa po jej skončení vracajú na univerzity. V niektorých štátoch bol okrem tohto všetkého aj nedostatok paliva pre lietadlá, ktoré vedia veľké oblasti hasič vodou. 

„Nikdy predtým sme nič podobné nevideli,“ povedal Josh Harvey, vedúci požiarneho oddelenia na americkom ministerstve. „Teraz žijeme a píšeme históriu plnú ohňa,“ dodal na záver.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 20:57