Riaditeľka Greenpeace Slovenska Katarína Juríková počas 65-hodinového protestu organizácie pred Úradom vlády SR v Bratislave 7. decembra 2020TASR
StoryEditor

Aby sme neprehrali klimatický boj, musíme okamžite znížiť emisie, tvrdí riaditeľka Greenpeace Slovensko

TASR09.08.2021., 11:55h
Najnovšia správa od Medzivládnej komisie pre zmenu klímy (IPCC) je ostrým varovaním pre vlády a tvorcov politík.
Lajkuj Brainee.sk na

Obsahuje jasný odkaz, že klimatická kríza je tu a pokiaľ nezačneme konať a znižovať emisie, môže ľudstvo prehrať. Uviedla to riaditeľka Greenpeace Slovensko Katarína Juríková.

V posledných mesiacoch sú ľudia svedkami následkov klimatickej krízy, zvyšuje sa frekvencia, rozsah a intenzita klimatických katastrof. „Správa od IPCC posilňuje vedecké dôkazy o prepojení zvyšujúcich sa emisií v atmosfére a zhoršujúcimi sa prejavmi extrémneho počasia. Poukazuje na to, že s každou jednou tonou oxidu uhličitého navyše sme o krôčik bližšie ku klimatickej katastrofe,“ povedala Juríková.

Zdôraznila, že sú potrebné systémové riešenia, aby sa čo najrýchlejšie znížili emisie. Znamená to útlm využívania fosílnych palív, transformáciu potravinového systému, ochranu a obnovu ekosystémov na zvýšenie ich odolnosti.

Juríková tvrdí, že aj napriek nepriaznivým vyhliadkam tu je šanca na zvrátenie klimatickej katastrofy. „Teraz je ten čas, aby sme robili odvážne rozhodnutia a mysleli vo veľkom, pretože ide o budúcnosť nás všetkých,“ podotkla.

Aktivisti z Greenpeace Slovensko a ďalších organizácií jazdia počas protestnej cyklojazdy spojenej s kajakovým protestom Aktivisti z Greenpeace Slovensko a ďalších organizácií jazdia počas protestnej cyklojazdy spojenej s kajakovým protestom TASR

Zo správy IPCC vyplýva, že priemerná celosvetová teplota sa do roku 2030 môže zvýšiť o 1,5 stupňa Celzia, teda o desať rokov skôr, ako uvádzali predchádzajúce predpovede. Údaje podľa expertov ukazujú, že otepľovanie sa v uplynulých rokoch ešte zrýchlilo. V jej záveroch sa píše, že globálne otepľovanie už urýchľuje zvyšovanie hladiny morí, roztápa ľadovce a zhoršuje extrémy počasia, ako sú vlny horúčav, suchá, záplavy a búrky.

Tropické cyklóny sú podľa správy IPCC stále silnejšie, zatiaľ čo arktický morský ľad a permafrost sa topí. Všetky tieto trendy sa v nasledujúcich rokoch ešte zhoršia.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 05:02