Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António GuterresTASR
StoryEditor

Ak teraz spojíme sily, môžeme odvrátiť klimatickú katastrofu, vyzýva tajomník OSN

TASR09.08.2021., 11:18h
Aby sme zabránili globálnej klimatickej pohrome, musíme konať už teraz.
Lajkuj Brainee.sk na

Správa o vplyvoch globálneho otepľovania, ktorú v pondelok zverejnila Medzivládna komisia pre zmenu klímy (IPCC), je "umieračikom", ktorý odzvonil používaniu uhlia, ropy a plynu. Vyhlásil to generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres. Šéf OSN varoval, že fosílne palivá ničia planétu. Informovala o tom agentúra AFP.

„Zvony sú ohlušujúce a dôkazy sú nezvratné... Táto správa musí znieť ako umieračik pre uhlie a fosílne palivá, predtým než zničia našu planétu. Ak teraz spojíme sily, môžeme odvrátiť klimatickú katastrofu,“ vyhlásil Guterres.

Fosílne palivá môžu zničiť našu planétu (ilu) Fosílne palivá môžu zničiť našu planétu (ilu) unsplash.com

Generálny tajomník OSN vyzval bohaté štáty, ale aj rozvojové banky, aby poskytli viac peňazí na adaptáciu na zmeny klímy v chudobnejších častiach sveta. Podľa neho musí byť splnený predchádzajúci prísľub získať sto miliárd dolárov ročne. Guterres povedal, že už nie je priestor pre meškanie alebo výhovorky.

„S cieľom zabrániť klimatickej katastrofe musíme konať rázne už teraz,“ napísal Guterres na Twitteri.

Svetoví lídri podľa neho majú poskytnúť konkrétne riešenia na nasledujúcom globálnom summite o zmenách klímy v novembri v škótskom Glasgowe. Toto stretnutie je považované za najdôležitejšie od summitu v Paríži v roku 2015, pripomína AFP.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 10:09