Pixabay/red12550 JIM • Age 73 • Scottsville/USA • Member since Aug.
StoryEditor

Miznúci ostrov sa kvôli klimatickej zmene potápa. Jeho obyvatelia veria, že ich zachráni Trump

Ľubomíra Somodiová04.08.2021., 16:00h
Kombinácia erózie spôsobenej búrkami a stúpajúcou hladinou morí, ktoré spolu so zmenou klímy naberajú na intenzite, môžu ostrov utopiť. Miestni veria, že im pomôže Donald Trump.
Lajkuj Brainee.sk na

Pri pohľade z neba má ostrov Tangier tvar zlomeného srdca. Tento malý ostrov pri pobreží Virgínie v USA prejdeš za pol hodiny pokojne aj po vlastncých. Od roku 1850 sa zmenšil o dve tretiny. Každý rok stráca približne 8 árov súše. Je to čiastočne kvôli desaťtisíc rokov starému javu známemu ako post-glaciálny vzostup, ktorý spôsobil, že sa ostrov každý rok potopil o milimeter alebo dva. Naliehavejším problémom je však kombinácia erózie spôsobenej búrkami a stúpajúcou hladinou morí, ktoré sa kvôli zmene klímy stále zvyšujú. Vedci, ktorí študujú tento región odhadujú, že bez zmeny klímy by ostrov zostal nad vodou možno ďalšie storočie; teraz mu vedci predpovedajú ešte 20-40 rokov, kým sa úplne stratí.

Prví klimatickí utečenci?

„Občania Tangier sa môžu stať prvými klimatickými utečencami v USA,“ tvrdí štúdia, ktorú vypracovali oceánologovia zo ženijného útvaru americkej armády.

Väčšina obyvateľov ostrova dobre vie, že sa ich ostrov potápa. Zaujímavé je, že mnoho ostrovanov na tomto malom kúsku zeme pochybuje o klimatických zmenách, vrátane starostu Jamesa Eskridga, ktorý na starostovskej stoličke sedí už 12 rokov.

Tak, ako väčšina obyvateľov, je kresťanský evanjelikál, na pravom predlaktí má vytetovanú Ježišovu rybu, na ľavom Dávidovu hviezdu – ako evanjelikál oddane podporuje Izrael. Má svetlomodré oči, fúzy a slnkom a vetrom ošľahanú tvár. Je rybár, ako bol jeho otec, dedko a všetci pred nimi v rodinnej štafete dlhej bezmála dvesto rokov.  To isté robí takmer štyridsať ďalších mužov ostrova s 450 obyvateľmi.

Podľa  Eskridga sa názoru vedcov dáva priveľká váha. „Vedci hovoria to a toto… Nuž, vedci hovoria aj to, že človek pochádza z opice a to ja veľmi neberiem. Dávajú človeku príliš veľký kredit. Ľudia nemôžu kontrolovať počasie. Viem, že nevedia kontrolovať klímu,“ povedal v jednom z rozhovorov.

Veria v Boha a Trumpa

Verí, že nepriaznivý osud ostrova môže zvrátiť. Je presvedčený, že by ho zachránila ochranná kamenná hrádza pozdĺž obvodu ostrova. V roku 1989 bola jedna taká stena postavená na západnej strane, od tej doby sa ale veci nepohli. Prisľúbil im ju až Donald Trump. Starosta sa v roku 2017 s niekdajším s prezidentom o probléme osobne zhováral. „Rozprávali sme sa o stúpaní hladiny morí a boli sme na „jednej vlnovej dĺžke“. Povedal, že ak je to naša jediná starosť, nemáme sa čoho obávať, pretože Tangier je tu stovky rokov a bude tu ešte stovky ďalších. Ale tiež si je vedomý, že kvôli erózii potrebujeme pomoc,“ prezradil pre New Yorker detaily z rozhovoru s prezidentom.

Keď v júni 2017 prišla na ostrov natáčať televízia CNN reportáž, povedal dnes už pamätnú vetu. „Mám rád prezidenta Trumpa rovnako ako každého člena svojej rodiny.“ Trump sa vo všeobecnosti na ostrove teší veľkej popularite, v predchádzajúcich voľbách našiel na ostrove takmer 90 percentnú podporu.

Pixabay/red12550

Hrádze sa nedočkali

Český reportér, ktorý ostrov nedávno navštívil, vo svojej reportáži píše, že zatiaľ sa ale na Tangier ničoho nedočkali. Po štyroch rokoch je všetko po starom, peniaze na možnú výstavbu ochrannej hrádze nie sú. Ostrovania aj napriek tomu stále ostávajú Trumpový veľkí podporovatelia. „Verím, že by sa mohol vrátiť, a verím, že na nás nezabudol,“  živí svoju nádej starosta. Dúfa, že Trump bude v roku 2024 opätovne kandidovať a že „potom by sa už snáď mohlo niečo podariť“.

Na Tangier často vidieť vlajky a cedule s nápisom „Trump 2024“, Tie ukazujú, že ani v tejto viere starosta nie je osamotený. Naopak, vyjadruje priania väčšiny svojich spoluobčanov. Na otázku, či si skutočne myslí, že sám Donald Trump je hlboko veriaci kresťan, českému novinárovi s ľahkým úsmevom odpovedal: „Možno nie je, ale ako sa píše v Biblii, Boh môže pre svoje ciele využiť aj neveriacich. A presne to urobil, využil Donalda Trumpa.“ Hlboká viera zasa drží túto komunitu úzko pohromade, dodáva jej silu, nádej, že to nebude more, kto ich ostrov a domov jedného dňa pochová.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:44