Reuters
StoryEditor

Nevieš sa dočkať Primarku v Bratislave? Prečítaj si, ako zotročujú deti v továrňach

Marta Fandlová26.07.2021., 12:00h
V súčasnosti vytvára fast fashion biznis až 10 percent celosvetových emisií. Tie vznikajú kvôli výrobe lacného a rýchleho oblečenia, ktoré nazývame aj fast fashion.
Lajkuj Brainee.sk na

Fast fashion je oblečenie, ktoré je vyrobené rýchlo a lacno značkou, ktorá často ani nemá certifikát na výrobu. Obrovský fast fashion biznis výrazne prispieva ku tvorbe emisií a teda aj ku prehlbovaniu klimatickej krízy.
Primark, známy výrobou fast fashion oblečenia, dlhodobo čelí rôznym škandálom. Spoločnosť bola založená v roku 1969 v Dubline v Írsku rodinou Westonovcov. Spoločnosť mala napríklad v roku 2019 obrat neuveriteľných 7,8 miliárd dolárov, počas pandémie značka zarobila 485 miliónov dolárov. Napriek veľkým obratom čelila rôznym škandálom súvisiacich s tým, že nevyplatila svojich vlastných zamestnancov.

Na tento problém upozornila aj celosvetová kampaň Pay Up. Upozorňuje, že mnohé značky ako Zara, Primark, C&A nevyplatili svojich zamestnancov. Bolo to preto, lebo zrušili svoje miliardové objednávky, výroba sa zastavila, zamestnancov buď vyhodili alebo vôbec nevyplatili. Táto strata práce ovplyvnila viac ako 4,1 milióna ľudí v Bangladéši. Ľudia stratili prácu, nemajú čo jesť a z čoho zaplatiť svoje nájmy. Viacerých z nich situácia dohnala až na ulicu.

Novodobé otroctvo

Značka Primark však čelila obvineniam aj v minulosti. Tie najzávažnejšie boli ohľadom nútenej alebo detskej práce. Je verejne známe, že v továrňach zamestnávajú deti, dostávajú nebezpečnú prácu a čelia často fyzickému násiliu. Vedel si, že v 46 krajinách sveta je ešte povolené novodobé otroctvo? Jeho súčasťou je odhadom až 168 miliónov detí. Práve značka Primark zamestnáva načierno viacero z nich. Len prednedávnom investigatívni novinári odhalili škandál, že značka Primark a Topshop zamestnáva vo svojich továrňach 14-ročné deti.

​Primark bola aj jednou zo značiek ktoré oblečenie vyrábali v textilnej továrni Rana Plaza. Jej pád považujeme za najväčšiu tragédiu v oblasti odevného priemyslu. Zahynulo pri ňom viac než 1134 ľudí, ďalších 2600 ľudí sa zranilo a niektorí čakali v troskách aj týždne, aby ich vyslobodili, musel im rezať končatiny. Továreň spadla preto, lebo boli postavené tri nelegálne poschodia, v ktorých boli umiestnené elektrické generátory a nekvalitné stavebné materiály.

Napriek tejto tragickej udalosti sa pracovné podmienky v továrňach, v ktorých sa šijú veci pre Primark, veľmi nezmenili. Pracovníci sú stále vystavení nedôstojným pracovným podmienkam, pracujú 14-16 hodín denne v znečistenom a zdraviu škodlivom prostredí. Dokonca ženy, šičky, sú dlhodobo vystavované sexuálnemu násiliu.
V Bangladéši viac ako 60 percent šičiek uvádza, že sa bojí fyzického násilia v práci. V Kambodži 68 percent šičiek uvádza, že sa v práci necíti bezpečne.

​Vo Vietname 34 percent uvádza, že sa stali obeťami sexuálneho násilia.

Reťazec Primark prednedávnom oznámil, že v roku 2022 otvorí prvú predajňu na Slovensku v bratislavskom obchodnom centre Eurovea. Obchod si prenajal v nákupnom centre pri Dunaji priestor vo výmere až 5000 metrov štvorcových. Prednedávnom otvorili aj predajňu v Prahe, čo spôsobilo obrovský ošiaľ, nakupujúci čakali v dlhých radoch niekoľko hodín.

Problém s fast fashion je obrovský a komplexný, práve táto rýchla móda prehlbuje stav klimatickej krízy, v ktorej sa nachádzame. Je dôležité si neustále pripomínať aj to, že fast fashion výrazne dehonestuje aj ľudské práva a aj vďaka nej svet bojuje s problémom novodobého otroctva. Je len na nás, či spoločnosti ako Primark podporíme alebo si vyberieme udržateľnejšiu a zodpovednejšiu alternatívu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 11:28