Takto chce Nemecko povzbudiť občanov k udržateľnosti (ilu)unsplash.com
StoryEditor

Odložte auto a dáme vám viac než tisíc eur ročne. Táto krajina vyzýva občanov k udržateľnosti

Radka Rosenbergová18.07.2021., 15:52h
S týmto ambicióznym plánom prišla iniciatíva Changing Cities, ktorá bojuje za udržateľnú dopravu.
Lajkuj Brainee.sk na

Nemecko chce občanom, ktorí zvolia iný spôsob dopravy ako autom, dávať prémie. Český web aktualne.cz uvádza, že organizácia navrhuje finančný bonus asi o 200 eur viac, než je cena ročného cestovného lístka v Berlíne. Pravidelná ročná prémia v hodnote 1100 eur má motivovať ľudí, aby namiesto auta používali iný, udržateľnejšej typ dopravy - autobus, električku, bicykel, zdieľané autá alebo aby chodili pešo.

Organizácia Changing Cities obhajuje svoj návrh tým, že v Berlíne je 1,2 milióna vozidiel a len zhruba polovicu z nich ich majitelia využívajú pravidelne každý deň. Ako informoval denník Die Zeit, podľa prepočtov organizácie by z dlhodobého hľadiska mohlo z berlínskych ciest zmiznúť každoročne asi 60-tisíc osobných automobilov.

Môže za to najmä relatívne lacná jazda autom. Kým priemerná cena cestovného v Nemecku od roku 2000 stúpla o 79 percent, náklady na prevádzku vozidla vrátane obstarania a servisu len o 36 percent. Projekt Berlin Free Road Premium môže vládu vyjsť až miliardu eur. Peniaze majú čerpať z uhlíkovej dane, ktorá v Nemecku platí od tohto roka.

Namiesto auta by mohli obyvatelia používať bicykel (ilu) Namiesto auta by mohli obyvatelia používať bicykel (ilu) unsplash.com

Nemecký výskumník v oblasti dopravy Andreas Knie, ktorý pôsobí v berlínskom výskumnom centre Social Science Centre pre Die Zeit uviedol, že projekt podľa neho má šancu na úspech vo veľkých mestách, ako je práve Berlín alebo Mníchov, či Hamburg. Podľa neho však treba zlepšiť aj sieť verejnej dopravy v nemeckom hlavnom meste, aby ľudia skutočne mali dôvod nechať auto v garáži.

Podľa klimatického zákona, ktorý v júni schválila Spolková rada, chce Nemecko dosiahnuť neutralitu emisií skleníkových plynov najneskôr do roku 2045. Podľa Európskej agentúry pre životné prostredie (EEA) je to práve cestná doprava, ktorá sa na produkciu emisií podieľa najviac zo všetkých druhov dopravy (71,7 percent).

K tomu, aby ľudia menej využívali osobné automobily, sa snažia obyvateľov motivovať aj iné európske štáty, napríklad Francúzsko. Tamojší politici v apríli schválili, že za staré auto môže majiteľ dostať až 2 500 eur na kúpu elektrobicykla. Podobný program dlhšie funguje aj vo Fínsku.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 12:17