Zatiaľ ešte nevedia, aké škody tornádo spôsobilo (ilu)facebook.com/lidovky.cz
StoryEditor

Akoby nastal koniec sveta: Pozri sa, čo spôsobilo tornádo na Morave

TASR25.06.2021., 08:06h
Pri tejto obrovskej spúšti sa zranilo najmenej dvesto osôb.
Lajkuj Brainee.sk na

Po silných búrkach, ktoré vo štvrtok večer zasiahli oblasť južnej Moravy, zahynuli najmenej tri osoby. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz s odvolaním sa na piatkové oznámenie záchranárov.

Hovorkyňa záchranárov z Juhomoravského kraja Michaela Bothová potvrdila, že zaznamenali tri obete na životoch. Záchranári na južnej Morave v spojitosti so štvrtkovými silnými búrkami zaznamenali okolo 200 zranených osôb. Obce hlásia poškodenie stoviek domov.

K silným búrkam sa v okrese Hodonín a Břeclav pravdepodobne pridalo i tornádo, píšu Novinky.cz. Jeho sila podľa odhadov dosiahla stupeň tri až štyri, čo predstavuje rýchlosť presahujúcu 300 kilometrov za hodinu.

Počet obetí v dôsledku silných búrok a vzniknutého tornáda, ktoré zničilo niektoré obce na južnej Morave, stúpol na najmenej päť, informovala v piatok česká polícia.

Desiatky zranených 

Hovorkyňa juhomoravských záchranárov Michaela Bothová uviedla, že ošetrili a následne previezli do nemocníc 63 ľudí, z toho desať bolo ťažko zranených. Uvedené počty sa podľa nej však týkajú len ošetrených a transportovaných do nemocníc. Desiatky ľudí záchranári ošetrili a nechali na mieste. Niektorí vyhľadali pomoc priamo v nemocnici a neprešli teda rukami záchranárov. Ďalších zranených, prípadne mŕtvych, nemožno podľa hovorkyne vylúčiť. Ako zhrnul spravodajský kanál ČT24, ničivé následky mal živel v okresoch Hodonín a Břeclav v Juhomoravskom kraji – predovšetkým v obciach Lužice, Mikulčice, Moravská Nová Ves a Hrušky.
 

Úrady vyzvali ľudí, aby do postihnutých obcí nejazdili, komplikujú tým záchranné práce. Podľa polície búrka zničili stovky domov. S likvidáciou následkov pomáha armáda a aj tím na vyhľadávanie a záchranu osôb (USAR). Bez prúdu sú v dôsledku počasia desiatky tisíc domácností. Problémy spôsobujú následky búrok aj v doprave. Uzavreté sú diaľnice D2 pri Břeclavi a D1 pri Vyškove.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 16:10