Leto, ako bolo tento, ktoré malo najnižšiu úroveň morského ľadu v histórii, sa stanú bežné. Letá bez ľadu v Grónsku by mali byť realitou do roku 2050.Reuters
StoryEditor

Globálne otepľovanie je už možno nezvratné, myslí si šéf vedeckej misie v Arktíde

TASR15.06.2021., 16:56h
Globálne otepľovanie už možno zašlo tak ďaleko, že sa stalo nezvratné. Uviedol to výskumník Markus Rex, ktorý viedol vôbec najväčšiu výskumnú expedíciu v Arktíde, informovala tlačová agentúra AFP.
Lajkuj Brainee.sk na

„Miznutie letného morského ľadu v Arktíde je jednou z prvých 'mín' na tomto 'mínovom poli', jedným z prvých bodov zlomu, ktorý sa spúšťa, ak otepľovanie zájde príliš ďaleko,“ povedal Rex. „A môžeme sa v podstate pýtať, či sme na tú mínu už nestúpili a nespustili tak začiatok explózie,“ dodal nemecký vedec.

Klimatológ Markus Rex viedol doposiaľ najväčšiu výskumnú misiu do oblasti severného pólu, na ktorej sa zúčastnilo 300 vedcov z 20 krajín. Expedícia sa vrátila do Nemecka vlani v októbri po 389 dňoch výskumu aj s dôkazmi o rýchlom roztápaní ľadovej pokrývky v oblasti Severného ľadového oceánu. Varovali, že letá bez ľadu by tam mohli nastať už za niekoľko desaťročí.

Výprava za 140 miliónov eur takisto priniesla 150 terabajtov dát a vyše 1000 vzoriek ľadu. Stovky výskumníkov zisťovali informácie o arktickej atmosfére, oceáne, ekosystémoch a biogeochémii.

Pixabay

​Rex pri predstavovaní prvých zistení výpravy povedal, že vedci prišli na to, že arktický morský ľad ubúdal „na jar 2020 rýchlejšie ako kedykoľvek od začiatku meraní“ a že „plocha morského ľadu v lete bola iba spolovice taká veľká ako pred desaťročiami“.

„Až hodnotenia v nasledujúcich rokoch nám umožnia určiť, či ešte môžeme pomocou efektívnej ochrany klímy zachrániť celoročný arktický morský ľad alebo či sme tento dôležitý bod zlomu v klimatickom systéme už prekročili,“ dodal Rex.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 15:12