Reuters
StoryEditor

Polovicu z dvanástich miliónov odpadkov v oceánoch tvoria obaly z donášok

red13.06.2021., 09:36h
Najnovšia štúdia potvrdila hrozivé dohady. Obrovské množstvo plastového odpadu v oceánoch tvoria obaly z reštauračných donášok.plas
Lajkuj Brainee.sk na

Vedci zistili, že osem z desiatich z oceánov vylovených predmetov je z plastu. Až 44% z týchto objektov súvisí s reštauračnými službami – s donáškami, alebo ide o slamky, takeaway pohármi, taniermi, plastovými príbormi... Na základe toho vypočítali, že až takmer polovica z dvanástich miliónov akýchkoľvek vylovených odpadkov zo svetových oceánov tvoria predmety súvisiace s donáškami. Štúdiu uverejnili v časopise Nature Sustainability a na základe nej vyzývajú majiteľov prevádzok o prevzatie zodpovednosti.

„Vítame pozitívne kroky – ako sú zákazy plastových slamiek či tyčiniek do uší. Nestačí to však. Veríme, že tieto relevantné dáta pomôžu tvorcom politiky k zamysleniu sa nad tým, čo je skutočný problem oceánov,“ uvádzajú vedci, ktorí dodali, že ich samotných prekvapilo obrovské množstvo odpadov týkajúcich sa práve donášok.

​Celá situácia môže súvisieť s pandémiou, pravdou však je, že USA či ázijské krajiny dávno pred koronavírusom z veľkej časti fungovali na donáškach a fastfoodoch. Práve obaly z fliaš sladených vôd najviac medzi odpadom vyčnievali.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 08:31