Instagram/gretathunberg
StoryEditor

Greta Thunberg sa vrátila pred budovu švédskeho parlamentu. Demonštrovala proti klimatickej zmene

TASR11.06.2021., 16:30h
Spolu s ďalšími demonštrantmi sa po niekoľkých mesiacoch online protestov vrátila na miesto, kde pravidelne štrajkovala od roku 2018.
Lajkuj Brainee.sk na

Švédska klimatická aktivistka Greta Thunbergová sa po niekoľkých mesiacoch online protestov, ktoré v dôsledku koronavírusovej pandémie nemohla organizovať na verejnosti, vrátila v piatok pred budovu švédskeho parlamentu, aby demonštrovala proti klimatickej zmene. Informovala o tom agentúra DPA.

Vrátili sa pred parlament 

Spoločne s niekoľkými ďalšími demonštrantmi sa tak Thunbergová vrátila na miesto, kde štrajkovala pravidelne od roku 2018. So sebou tiež mala známy transparent s nápisom „Školský štrajk za klímu“ a na tvári rúško s logom jej hnutia Fridays for Future (Piatky pre budúcnosť).

„Dnes sme sa vrátili späť pred parlament. Pandémia však ešte zďaleka neskončila, takže sa budeme naďalej schádzať v čo najmenšom možnom počte a správať sa v súlade s platnými opatreniami,“ napísala na sociálnej sieti Instagram.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Greta Thunberg (@gretathunberg)

Greta Thunbergová sa preslávila v roku 2018 ako 15-ročná, keď začala štrajkovať pred švédskym parlamentom. Povedala, že v piatky nebude chodiť do školy, kým úrady nezačnú plniť klimatické dohody. V lete 2019 sa potom rozhodla, že si na rok vezme študijné voľno. Do školy sa vrátila o ďalší rok.

Aktivistka získala cenu organizácie Amnesty International za ľudské práva a tiež švédske ocenenie Right Livelihood Award (Cena za správny život), ktoré sa často prezentuje ako alternatívna Nobelova cena. V roku 2019 ju americký časopis Time vyhlásil za osobnosť roka.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:22