Aktivistke spôsob chovu zvierat nedáva zmyselTASR
StoryEditor

Greta Thunberg žiada ľudí aby sa vzdali mäsa a prešli na rastlinnú stravu. Ideš do toho?

Radka Rosenbergová27.05.2021., 16:05h
Hovorí to vo videu, ktoré vzniklo pod záštitou charity Mercy For Animals bojujúcej proti krutosti v živočíšnej výrobe. Symbolicky vyšlo na Medzinárodný deň biologickej diverzity.
Lajkuj Brainee.sk na

Aktivistka vo videu varuje, že pokiaľ urýchlene neprejdeme na rastlinnú stravu, nezabránime ekologickým ani ekonomickým katastrofám. Osemnásťročná tínedžerka tvrdí, že klimatická, ekologická aj zdravotná kríza sú prepojené. 

„Spôsob, akým vyrábame jedlo, chováme zvieratá, čistíme pôdu, aby sme mohli pestovať potraviny na kŕmenie týchto zvierat ... To jednoducho nedáva zmysel,“ myslí si. 

Podľa nej až tri zo štyroch nových chorôb pochádzajú zo zvierat, ktoré ľudia chovajú, a tak sú s nimi v tesnej blízkosti. Chov dobytka tiež tvorí približne štvrtinu všetkých globálnych emisií, pričom prechod na vegánsku stravu by mohol znížiť každoročné množstvo oxidu uhličitého o osem miliárd.  

„Ak budeme aj naďalej pripravovať jedlo tak ako doteraz, zničíme tiež biotopy divo rastúcich rastlín a zvierat, čo spôsobí vyhynutie mnohých druhov.“ Prihovára sa všetkým, aby sa vzdali mäsa a zachránili tak planétu. 

Greta Thunbergová sa tiež zameriava na znižovanie emisií uhlíka. Preslávila sa mnohými protestmi, ktorými chcela upozorniť na klimatickú krízu. Pred dvomi rokmi sa napríklad plavila na jachte cez Atlantik, aby vystúpila v OSN v New Yorku a kritizovala svetových lídrov, ktorí tento problém neriešia.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 15:28