Teplotné rekordyTASR/AP/Ross D. Franklin
StoryEditor

Teplotné peklo, ktoré dorazí aj k nám? V tejto krajine namerali v januári viac ako 50 stupňov

iDnesČTK14.01.2022., 10:00h
V Austrálii sa vyrovnal viac ako 60 rokov starý teplotný rekord, keď vo štvrtok v meste Onslow na západe krajiny namerali 50,7 stupňa Celzia. Silná vlna horúčav s teplotami nad 40 stupňov Celzia postupuje tento týždeň aj Južnou Amerikou. Buenos Aires postihol v dôsledku vysokých teplôt rozsiahly výpadok elektriny.
Lajkuj Brainee.sk na

Teplota nameraná vo štvrtok v Onslow v štáte Západnej Austrálie sa vyrovnala rekordu zaznamenanému v štáte Južnej Austrálie v roku 1960. Ďalšie dve západoaustrálske lokality, Mardie a Roebourne, tiež zaregistrovali viac ako 50 stupňov Celzia. V piatok by podľa meteorológov mohli teploty v Západnej Austrálii ešte ďalej rásť.

Minulý mesiac postihli štát Západná Austrália rozsiahle požiare. Jeden z nich v blízkosti mesta Margaret River spálil viac ako 6 000 hektárov porastu a vynútil si evakuáciu.

Luke Huntington z austrálskeho meteorologického ústavu uviedol, že nahromadenie horúceho vzduchu v regióne je dôsledkom nedostatku búrok. „Ľudia by mali zostávať vo vnútri v miestnostiach s klimatizáciou, a ak musia byť vonku, mali by sa zdržiavať v tieni a veľa piť,“ radí meteorológ.

Argentína atakuje teplotné rekordy

Aj Argentínu, Uruguaj, Paraguaj a juh Brazílie, kde je teraz leto, v týchto dňoch sužuje silná vlna horúčav. V niektorých mestách namerali miestne rekordy, v Buenos Aires teplota vystúpila cez štyridsať stupňov, to sa tam naposledy stalo pred takmer tridsiatimi rokmi.

Podľa meteorológov budú teploty v tejto časti Južnej Ameriky ďalej vysoké a v piatok by sa mohla Argentína dokonca na niekoľko hodín stať najteplejším miestom na Zemi. Informoval o tom server BBC Mundo.

„Argentína sa vo štvrtok alebo v piatok môže na niekoľko hodín stať najteplejším miestom planéty,“ povedal Klimatológ Alpio Costa z argentínskeho antarktického inštitútu. Hoci sa to zdá prekvapujúce, dá sa to podľa neho vysvätiť.

„Veľké púšte ako Sahara sú na severnej pologuli, kde je teraz zimné ročné obdobie. Konkurovať tak teraz Argentíne môže len púšť v Austrálii, kde je aj leto. Ale keď je v Argentíne popoludnie, v Austrálii je noc a v noci na púšti teplota klesá,“ vysvetlil Costa.

​Lokálny rekord už tento týždeň padol v argentínskom meste Córdoba, kde v utorok namerali 42,5 stupňa Celzia, čo bolo doteraz najviac v tomto meste. V Buenos Aires teplota v utorok vystúpila na 41,1 stupňa, čo bolo najviac od roku 1995. Odvtedy v argentínskej metropole nedosiahla teplota 40 stupňov.

V stredu tam prišlo mierne ochladenie, ale v nasledujúcich dňoch očakávajú meteorológovia opäť väčšie horúčavy. Pre Buenos Aires predpovedajú na piatok niektorí 42 stupňov; doterajší rekord v tomto meste je 43,3 stupňa, ktorý tam namerali v januári 1957.

Argentína Pláž Unsplash/Florencia Potter

​Klimatické zmeny

Argentínsku metropolu pritom v utorok postihol rozsiahly výpadok elektriny, ktorý sa dotkol viac ako 700-tisíc spotrebiteľov. Podľa novinárky BBC Veroniky Sminkovej, ktorá žije v Buenos Aires, sú Argentínčania, hlavne v metropole, na výpadky prúdu v lete zvyknutí. Podľa nej je to zastaraná energetická sieť.

​Kvôli terajšej vlne horúčav tamojšia vláda v štvrtok od dvanástej hodiny a v piatok nariadila štátnym zamestnancom, ktorých prítomnosť na pracovisku nie je potrebná, aby pracovali z domu, a znížili tak spotrebu elektriny.

K terajšej vlne horúčav v Argentíne podľa klimatológov prispelo niekoľko faktorov, okrem iného zmeny klímy, ale aj fenomén zvaný La Niňa, ktorý tam v tomto období spôsobuje nedostatok zrážok a dlhšie suchá. Kvôli nim sa na historické minimá dostala aj rieka Paraná, na ktorej je niekoľko vodných elektrární.

Vysoké teploty v týchto dňoch sužujú aj susedný Uruguaj, kde platí varovanie pred horúčavami najmenej do nedele a kde by mohol padnúť doterajší rekord 44,5 stupňa Celzia. Vysoké teploty panujú teraz aj v Paraguaji.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 03:04