protest konšpirátorovTASR/AFP/Mark Felix
StoryEditor

Temné sily podľa konšpirátorov ovládli už aj klímu. Otepľovanie je pre nich sprisahanie

kov30.11.2021., 11:48h
V poslednom období vzniká medzi konšpirátormi na sociálnych sieťach nový fenomén. Od popierania pandémie ako takej a spochybňovania protipandemických opatrení či účinnosti vakcíny, sa dostali až k šíreniu klamstiev o klimatických zmenách.
Lajkuj Brainee.sk na

Matthew je presvedčený, že za dvoma najväčšími udalosťami súčasnosti sa skrývajú temné sily a že sa mu nehovorí pravda. „Celá táto kampaň strachu a propagandy je snahou riadiť nejakú agendu," hovorí. 

„Nezáleží na tom, či je to klimatická zmena alebo vírus alebo niečo iné." Matthew pochádza z Veľkej Británie a posledných 20 rokov žije na Novom Zélande. Krajina je jednou z niekoľkých, ktorých cieľom bolo úplne potlačiť covid-19 prostredníctvom prísnych lockdownov.

Znepokojený prístupom novozélandskej vlády, sa obrátil na sociálne médiá, chcel získať správy a patriť do komunity. Online skupiny, ku ktorým sa pripojil, ho však vystavili úplne nepodloženým konšpiráciám o zlovestných globálnych sprisahaniach za pandémiou covid-19. Píše BBC. Jeho ponorenie sa do tohto konšpiračného sveta zmenilo jeho pohľad a ovplyvnilo jeho vzťahy.

Všetko začal vnímať akosi paranoidnejšie a aj pred priateľkou (ktorá nezdieľa všetky jeho názory), si dáva pozor na to, čo hovorí. Napríklad videohovory absolvuje iba skrytý na konci svojej záhrady, pretože sa bojí, že by ho priateľka mohla počuť. Skupina White Rose, ktorej je členom, na internete zdieľa nielen konšpirácie o covide, ale aj o klimatických zmenách. Obidve veci totiž považuje za súčasť veľkého sprisahania.

White Rose

Konšpirátorska skupina je aktívna najmä na aplikácii Telegram. Tam brojí proti očkovaniu a protipandemickým opatreniam, no v poslednej dobe sa často venuje aj téme klimatických zmien. Samozrejme, na ich vysvetlenie používa systém podobných konšpirácii, ako pri očkovaní či covide.

Príspevky ďaleko presahujú politickú kritiku a normálnu diskusiu. Sú totiž plné klamstiev, falošných príbehov a pseudovedy. Podľa výskumníkov z Inštitútu pre strategický dialóg (ISD), ktorý skúma globálne dezinformačné trendy, je množstvo skupín bojujúcich proti lockdownom, plné zavádzajúcich príspevkov o preháňaní klimatických zmien alebo hoaxov.

„Terminológia týkajúca sa opatrení týkajúcich sa covid 19 sa čoraz viac používa na podnecovanie strachu a mobilizáciu proti klimatickým opatreniam,“ hovorí Jennie King z ISD. Hovorí, že toto v skutočnosti nie je o klíme, ale je to politický problém. „Týmto konšpiračným skupinám sa podarilo, pod rúškom klimatickej zmeny dostať do ich obsahu príspevkov témy ako moc, osobná sloboda, občan proti štátu a strata tradičného životného štýlu," hovorí.

Tento fenomén si môžeš všimnúť u konšpirátorov na celom svete. Jednou skupinou, ktorá prijala tieto myšlienky je White Rose, konšpiračná sieť s lokálne riadenými podskupinami na celom svete. Môžeš ich nájsť vo Veľkej Británii, USA, Nemecku, ale aj na Novom Zélande, kde na nich narazil Matthew.

„Neprevádzkuje ju jeden alebo dvaja ľudia,“ vysvetľuje Matthew. „Je to druh decentralizovanej komunitnej organizácie, takže získate nálepky a potom ich vyvesíte na lampy a podobné veci." Naráža na čiernobiele nálepky s antivaxerským, antirúškarským či iným konšpiračným obsahom.

Najprv popierali pandémiu, teraz popierajú klimatické zmeny konšpiračná nálepka Flickr/Louisa Billeter

Skupina White Rose totiž vedie nálepkovú kampaň na šírenie dezinformácii. Členovia skupiny si doma vytlačia nálepky s konšpiračným obsahom, ktoré obsahujú aj adresy URL, tie vedú späť na webové stránky kontrolované skupinou a priťahujú nových členov. Vylepujú ich hocikde na verejné a frekventované miesta. Počet členov skupiny sa odhaduje na viac ako 40 000. 

Čo je najsmutnejšie, názory Matthewa  prehlbujú priepasť medzi ním a jeho najbližšími. Nedávno sa napríklad cítil nepríjemne, keď jeho deväťročná dcéra robila do školy prezentáciu o klimatických zmenách. V podstate ľutuje, že sa prepadol do čiernej diery konšpirácii, nevie sa z toho však vymaniť.

„Posledné štyri mesiace sa každý deň zobúdzam a cítim sa znepokojený tým, čo sa deje...niekedy si želám, aby som o tom vôbec nevedel,“ hovorí Matthew.

Priateľka podľahla konšpiráciám

Christine sa na to pozerá z druhej strany mince. Je zdravotnou sestrou v Belfaste, ktorá lieči pacientov s covidom. Počas pandémie začala jej priateľka veriť extrémnym konšpiráciám o covid-19 a vakcínach. Dokonca si začala myslieť, že Christine je súčasťou obrovského sprisahania. Rovnako ako Matthew sa pripojila ku kanálu White Rose.

„Je to šialené a strašidelné," hovorí Christine tesne predtým, ako zamieri do nemocnice na nočnú zmenu. 

Jej priateľku potom zaujali hoaxy o klimatických zmenách, opakovane uverejňovala túto tému na Instagrame. Christine to vykoľajilo takým spôsobom, že sa s priateľkou prestala baviť a vyzerá to, že ich kamarátstvo sa skončilo.

„Teraz verí, že klimatické zmeny nie sú skutočné a že všetko je plán na vyľudnenie Zeme a vyhladenie ľudstva," hovorí zdravotná sestra a zúfalo pokrúti hlavou.

Nová konšpirácia o klimatickom lockdowne

Tento posun od covidu ku klimatickým zmenám je niečo, čo výskumníci pozorovali v mnohých online priestoroch. Najväčšiu hystériu medzi konšpirátormi spôsobuje termín „klimatický lockdown“. Používa sa na označenie úplne nepodloženej myšlienky, že v budúcnosti by sme mohli mať lockdowny ako pri covide, aby sme pôsobili proti klimatickým zmenám. 

Táto téma si našla obľubu u YouTuberov, ktorí o nej šíria konšpiračné teórie, ale klimatickí vedci tvrdia, že lockdown by nebol dobrou stratégiou na zmiernenie klimatických zmien. Lockdown napríklad len okrajovo znížil emisie skleníkových plynov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:41