Tipy, ako byť ekologický aj na internáte (ilu)facebook.com/Internát Mlyny
StoryEditor

Aj na intráku môžeš žiť ekologicky. Stačí, ak dodržíš tieto jednoduché pravidlá - vyskúšaj ich s nami

ros18.10.2021., 12:00h
Veľkou výhodou je, že pri ekologickejšom spôsobe života šetríš nielen prírodu, ale aj svoju peňaženku. Bývanie na internáte a udržateľný život však niesú také jednoduché, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Existujú však skutočne easy hacky, ktoré ti v tom pomôžu. Chceš vedieť aké? Čítaj ďalej.
Lajkuj Brainee.sk na

Elektronické poznámky

Aby si ušetril papier, môžeš si poznámky písať aj do notebooku. Žijeme predsa v digitálnom svete, takže vďaka tomu šetríš nielen prírodu, ale aj svoju peňaženku. Zbytočne nevyhadzuješ peniaze za niekoľko desiatok zošitov, ktoré po dopísaní opäť vyhodíš. 

Opakované využívanie 

Či už ide o fľaše na vodu, látkové tašky alebo ekologické vrecúška na potraviny, ktoré sa dajú použiť namiesto tých plastových v obchode. Nikdy by si na ne počas nákupu potravín nemal zabúdať. Na prednášky si skús brávať vodu v sklenenej fľaši, ktorá sa dá používať opakovane. Ak pred vyučovaním nestíhaš tradičnú rannú kávu, nekupuj si ju v stánku alebo v kaviarni. Skús využiť sklenené poháriky s vekom. Takýchto ekologických predmetov ti postačí len pár, aby si prírodu nezaťažoval ďalším zbytočným odpadom.

Vždy si zaobstaraj také tašky, ktoré môžeš opakovane využívať (ilu) Vždy si zaobstaraj také tašky, ktoré môžeš opakovane využívať (ilu) unsplash.com

Varenie je základ

Skús namiesto donášok jedlo uvariť sám. Opäť ušetríš nielen peniaze, ale aj naše životné prostredie od zbytočných plastov. Na internete existuje kopec receptov. Skús vyhľadávať také, pri ktorých sa s nákupom ingrediencií zmestíš aj do desiatich eur. 

Nezabudni recyklovať

Nevravíme, že musíš mať na izbe hneď päť druhov košov, no skús recyklovať aspoň papier a plasty. Nič ťa to dokopy nestojí a predsa, recyklovanie odpadu je hneď to prvé, čo by si mal spraviť na ceste za svojím ekologickejším životom. 

Recyklovanie odpadu je hneď to prvé, čo spravíš na ceste za svojím ekologickejším životom (ilu) Recyklovanie odpadu je hneď to prvé, čo spravíš na ceste za svojím ekologickejším životom (ilu) unsplash.com

Bicykel či kolobežka namiesto MHD

V mnohých mestách už dnes nájdeš rôzne e-kolobežky či bicykle na zdieľané používanie, ktorými sa dostaneš všade, kam len potrebuješ. Okrem toho, že šetríš našu planétu, ti môžu poslúžiť najmä vtedy, ak nestihneš autobus. 

Využívaj aj zero waste obchody

Aby si prírodu odbremenil od obrovského množstva plastov, raz za čas si zájdi aj do zero waste obchodu. Namiesto klasického šampónu v umelohmotnom obale siahni po tuhom bez obalu, na nákup potravín využívaj sklenené dózy, ktoré môžeš použiť opakovane.

Šetri energiou

Vypoj zo zásuvky všetky elektronické zariadenia, ktoré nemusíš nabíjať. Zhasni svetlo v miestnosti, pokiaľ tam nie si. Myslíme, že šetrenie elektrickou energiou by malo byť už samozrejmosťou. Okrem toho dbaj aj na správne vetranie. Skús vždy vetrať aspoň trikrát denne, najmä ráno, keď sa vrátiš zo školy a večer pred spaním. Vetranie by malo byť rýchle a intenzívne, samozrejme, nemal by si počas neho kúriť, aby ti zbytočne neunikalo teplo. 

Vypoj zo zásuvky všetky elektronické zariadenia, ktoré nemusíš nabíjať (ilu) Vypoj zo zásuvky všetky elektronické zariadenia, ktoré nemusíš nabíjať (ilu) unsplash.com

Požičiavaj si

Ak si vieš zohnať učebnice v knižnici, určite tam radšej zájdi. Rozhodne je to ekologickejšie a lacnejšie, ako si kupovať knihy za mnohonásobné ceny na internete. Pokiaľ potrebuješ niečo, čo využiješ iba raz, namiesto obchodu využívaj swapy alebo rôzne skupiny, kde ti ľudia na internáte požičajú skutočne čokoľvek. Ak máš možnosť požičať si, neváhaj. Okrem šetrenia peňazí tiež znižuješ množstvo zbytočného odpadu. 

Nevyhadzuj oblečenie

Ak vieš, že tričko, ktoré si si kúpil pred niekoľkými mesiacmi či rokmi už neponosíš, vymeň ho za niečo užitočnejšie prostredníctvom swapu. Ak máš naozaj kopec oblečenia, ktoré už nevyužiješ, daruj ho ľuďom v núdzi. Zničené oblečenie môžeš pretvoriť napríklad na handru na podlahu alebo na ekologické tašky či vrecúška na potraviny.

Nakupuj s rozumom

Vždy kupuj iba to, čo potrebuješ. Skús si plánovať varenie na niekoľko dní dopredu, aby si vedel, aké suroviny budeš potrebovať a nekupoval zbytočnosti. Jedlo, ktoré ti zostane, sa pokús nevyhadzovať. Radšej ho ulož do uzatvárateľných nádob a zmraz alebo z neho na druhý deň sprav niečo iné.

Skús využívať aj rôzne swapy oblečenia (ilu) Skús využívať aj rôzne swapy oblečenia (ilu)

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 01:45