Zníženie produkcie hovädzieho mäsa má aj negatívnu stránku: Povedie k odlesňovaniu v Brazílii (ilu)unsplash.com, facebook.com/DID You KNOW?
StoryEditor

Zníženie produkcie hovädzieho mäsa v EÚ má aj negatívnu stránku: Môžu si to odskákať lesy

ros15.10.2021., 16:00h
Upozornil na to predseda Poľnohospodárskeho zväzu Českej republiky Martin Pýcha.
Lajkuj Brainee.sk na

Európske environmentálne ciele obsiahnuté v stratégii Z farmy na stôl, čiže od poľnohospodárov k spotrebiteľovi (From farm to fork strategy) zníži poľnohospodársku produkciu v Európskej únii o pätinu. U niektorých plodín to bude dokonca až o 30 percent. Hovädzina by tak mohla zdražieť o 60 percent, uvádza na základe zahraničných štúdií Martin Pýcha. O tejto stratégii by mal europarlament hlasovať zhruba o týždeň. Proti niektorým jej častiam sa vyslovili v tomto týždni aj iné poľnohospodárske organizácie, uvádza český portál Ekolist.

Predseda Poľnohospodárskeho zväzu ČR ďalej tvrdí, že týmto krokom sa zvýši produkcia v iných štátoch, čo povedie napríklad k ďalšiemu odlesňovaniu v Brazílii. Európa podľa neho zatiaľ tiež nerieši, či bude o podporované typy potravín záujem a či na ne budú mať ľudia peniaze. Nová potravinová stratégia má byť jedným z oporných bodov Európskej zelenej dohody (European Green Deal), klimatického plánu, ktorý navrhla Európska komisia a ktorý má z Európy spraviť prvý klimaticky neutrálny kontinent do roku 2050, uvádza portál Euractiv.

Zníženie produkcie hovädzieho mäsa má aj negatívnu stránku Zníženie produkcie hovädzieho mäsa má aj negatívnu stránku unsplash.com

Ceny mäsa sú čoraz vyššie

Ďalším cieľom EÚ je tiež to, aby do roku 2030 bola asi štvrtinu pôdy obhospodarovali ekologickejším spôsobom. Z nej pochádzajú napríklad aj biopotraviny. „Zatiaľ sme to splnili na osem percent, pričom za deväť rokov to máme zvýšiť na 25, čo je takmer trikrát toľko,“ doplnil Pýcha. Nie je si istý, či také množstvo ľudí začne jesť drahšie biopotraviny.

Ide len o jednu z mnohých stratégií, ktoré budú mať ďaleko väčší dopad. „Komisia ale nemá len jednu stratégiu. Ďalšími sú napríklad Stratégia pre biodiverzitu, Akčný plán pre obehové hospodárstvo, Stratégia EÚ pre metán, akčný plán pre nulové znečistenie, Fit for 55 alebo Smernica o obnoviteľných zdrojoch energie,“ vymenúva Pýcha.

Zväz dlhodobo vyzýva komisiu, aby urobila rôzne štúdie o tom, čo spôsobí naplnenie všetkých týchto stratégií. „Pokiaľ ide o živočíšnu výrobu, štúdia z univerzity v Kieli poukazuje na dvadsať percentné zníženie produkcie hovädzieho mäsa v EÚ a sedemnásť percentné zníženie produkcie bravčového mäsa,“ dodal Pýcha.

„Cena hovädzieho mäsa sa zvýši takmer o 60 percent, cena bravčového porastie takmer o 48 percent, mlieko zdražie o 36 percent. V prípade obilnín sa cena zvýši o dvanásť, v prípade olejnín o osemnásť percent,“ konštatuje Pýcha na základe štúdie z Univerzity a výskumného centra v holandskom Wageningene.

Európske poľnohospodárske ciele okrem iného predpokladajú, že každý z európskych štátov zníži spotrebu prípravkov na ochranu rastlín o 50 percent a minerálnych hnojív o 20 percent do roku 2030. Ministerstvo poľnohospodárstva v Českej republike požiadalo Európsku komisiu, aby predložila hodnotenie stratégie Z farmy na stôl. Čechom sa napríklad nepáči budúce plošné znižovanie vo využívaní pesticídov. Zatiaľ čo iné európske štáty spotrebu v posledných rokoch zvýšili, Česko ju naopak znižovalo.

Odlesňovanie Brazílskych lesov je stále čoraz väčším problémom. Podľa brazílskych ekológov sa vlani ťažba dostala na najvyššiu úroveň za posledných desať rokov, uvádza český spravodajský web Denník.cz. Prezident Jairo Bolsonaro tak nesplnil svoj sľub, že nelegálnym ťažbám zamedzí. Krajne pravicová a populistická hlava štátu je vo funkcii tri roky a drevári za ten čas už trikrát zvýšili odlesňovanie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 01:54