Kovové slamky či plátené tašky nie sú také udržateľné, ako si možno myslíš. Čím ich nahradiť? (ilu)pexels.com
StoryEditor

Látkové tašky či kovové slamky sa len tvária ekologicky. Ich benefit prírode je skôr len mýtus

ros13.10.2021., 14:00h
Zvykli sme si, že plátenné núkupné tašky či kovové nápojové slamky sú esenciou ekologického života. Nie je to však úplne tak.
Lajkuj Brainee.sk na

Všetci by sme sa mali snažiť vykonať zmeny životného štýlu, ktoré budú prínosom pre našu planétu. Byť "eko" nie je vždy také ľahké, ako sa zdá. Navyše, "ekologické" veci, o ktorých si si myslel, že vďaka nim šetríš životné prostredie, nie sú až také udržateľné ako vyzerajú. Samozrejme, ak už nejaké tieto alternatívy máš, neznamená to, že ich musíš vyhadzovať. Používaj ich aj naďalej. Opakované využívanie šatníka či akýchkoľvek vecí, ktoré už máš v domácnosti nakúpené je to najekologickejšie, čo môžeš v danej chvíli spraviť.

Takisto nie je dobré, ak si eko verzie neustále dokupuješ. Nemusíš mať predsa ďalších desať kovových slamiek či látkových tašiek na nákup. Akékoľvek nakupovanie je neekologické.

Látkové tašky

Ak chceš urobiť niečo pre životné prostredie, látková taška je to prvé, čo začneš používať. Určite je oveľa lepšou voľbou ako tá jednorazová plastová, no stále existuje ekologickejšia alternatíva. Vedel si, že na výrobu látkovej tašky sa využije oveľa viac zdrojov ako na tie plastové? 

Papierové tašky a opakovane použiteľné tašky na báze plastu sa môžu používať 35 až 85 krát, uvádza portál The Ecology Works. Veľmi prekvapivým poznatkom je to, že bavlnenú tašku, ktorá je často propagovaná ako najšetrnejšia k životnému prostrediu, by sme museli použiť asi 7 100-krát aby sa nahradili zdroje, ktoré boli do nej vložené.

Tašky z organickej bavlny sú na tom oveľa horšie. Tie by sme museli používať až 20-tisíc krát. To znamená, že v priebehu nasledujúcich 192 rokov by sme ich museli používať minimálne dvakrát týždenne, aby sme vykompenzovali vplyv jej výroby na životné prostredie. Zober si, že na výrobu jedného kilogramu bavlny je potrebných 10 až 20-tisíc litrov vody, uvádza portál Independent. Navyše, podľa portálu Ouartz spotrebuje organická bavlna v priemere o 30 percent viac vody, ako sa využije na pestovanie rovnakého množstva obyčajnej bavlny. 

Samozrejme, už nejakú takúto nákupnú tašku vlastníš, nevyhadzuj ju. Najlepšie spravíš, ak budeš pokračovať v jej používaní. Ak takú tašku ešte nemáš, skús si ju namiesto nakupovania vytvoriť napríklad zo zničeného či prebytočného oblečenia.

 Na výrobu látkovej tašky sa využije oveľa viac zdrojov ako na plastovú (ilu) Na výrobu látkovej tašky sa využije oveľa viac zdrojov ako na plastovú (ilu) unsplash.com

Čítačky na e-knihy

Myslíš si, aké sú super ekologické, lebo vďaka nim nemíňame papier či nerúbeme stromy. Áno, je síce pravda, že vďaka elektronickým čítačkám zachrániš niekoľko stromov, no výroba tohto zariadenia spôsobuje oveľa vyššiu produkciu skleníkových plynov. Okrem toho ich musíš nabíjať, čiže spotrebuješ istú dávku energie. 

Je pravda, že aj papierové knihy majú obrovský negatívny vplyv na životné prostredie, no ak chceš byť trošku ekologickejší, zájdi si do knižnice alebo si kupuj tie z druhej ruky. 

Na čítačky elektronických kníh spotrebuješ veľa elektrickej energie (ilu) Na čítačky elektronických kníh spotrebuješ veľa elektrickej energie (ilu) unsplash.com

Organická bavlna

Ako sme už vyššie spomínali, organická bavlna nie je až taká ekologická ako sa ti na prvý pohľad môže zdať. To, že je organická, vo všeobecnosti znamená, že bola pestovaná bez syntetických prísad alebo pesticídov a nebola geneticky modifikovaná. Realita je teda taká, že tričko z organickej bavlny pravdepodobne spotrebovalo na výrobu oveľa viac zdrojov, ako tričko vyrobené z konvenčne pestovanej bavlny.

Konvenčná bavlna je už plodinou náročnou na zdroje a bola vyvinutá geneticky tak, aby zvýšila výnosy a znížila spotrebu vody. Pri organickej bavlne sa teda kvôli nedostatku pesticídov stráca viac plodín, ktoré zničia škodcovia.

To znamená, že na výrobu jedného trička je potrebných oveľa viac rastlín z organickej bavlny ako na tie z obyčajnej bavlny. Preto je vhodnejšou voľbou oblečenie z normálnej bavlny.

Tričko z organickej bavlny pravdepodobne spotrebovalo na výrobu oveľa viac zdrojov, ako tričko vyrobené z konvenčne pestovanej bavlny (ilu) Tričko z organickej bavlny pravdepodobne spotrebovalo na výrobu oveľa viac zdrojov, ako tričko vyrobené z konvenčne pestovanej bavlny (ilu) unsplash.com

Neustále nakupovanie všetkých ekologických predmetov

Tým, že si pravidelne dokupuješ kovové slamky, látkové tašky, udržateľné fľaše na vodu, vytváraš ďalší zbytočný odpad. Je síce pravda, že sú vždy oveľa lepšie pre našu prírodu ako ich plastové verzie, no postačí, ak ich budeš používať s rozumom. 

Prestaň so zbytočným kupovaním obrovského množstva kovových slamiek či fliaš, prírodu nezachrániš. Skús si zaobstarať oveľa menej ekologických verzií všetkého, čo už doma vlastne máš.

Bez slamky sa predsa zaobídeš, na vodu ti postačí jedna či dve fľaše a namiesto toho, aby si mal novú sadu bambusových príborov, jednoducho si k obedu pribaľ ten z kuchyne. 

Nápoje sa dajú vypiť aj bez slamky, no nie? (ilu) Nápoje sa dajú vypiť aj bez slamky, no nie? (ilu) unsplash.com

Organická či vegánska strava

Mnoho ľudí má tendenciu prikláňať sa k potravinám, ktoré sú označené ako vegánske, organické alebo sa vyhýbajú geneticky modifikovaným potravinám. Niektorí to robia aj preto, aby šetrili planétu. To, že sa ty však staneš vegánom nezaručuje, že tieto potraviny sú pre životné prostredie lepšie ako ich konvenčné náprotivky.

Ako uvádza portál Discover Magazine, na niektorých miestach môže nákup miestnej verzie produktu obmedziť jeho vplyv na životné prostredie znížením počtu kilometrov, ktoré musel precestovať, aby sa k tebe dostal. Ide v podstate o ten istý princíp ako pri bavlne, o ktorej sme písali vyššie.

Zoberme si napríklad také mandľové mlieko. Mnohí jeho konzumenti si neuvedomujú, že na pestovanie mandlí sa využije neuveriteľné množstvo vody, navyše tiež ohrozuje populáciu včiel. Mandľové stromy je potrebné opeľovať, takže sa zvyšuje tlak na komerčné včely, ktoré po skončení sezóny majú až o 30 percent vyššiu úmrtnosť. Za tú môžu najmä pesticídy, ktoré sa využívajú na stromoch, uvádza sieť Pesticide Action Network. 

Navyše, orechy potrebujú veľa vody. Zatiaľ čo na vypestovanie jednej mandle je potrebných viac ako 3,78 litra vody, ovsené a sójové mlieka sú o niečo menej náročné. Preto sú z hľadiska ochrany životného prostredia aj šetrnejšie.

Na pestovanie mandlí sa využije neuveriteľné množstvo vody, navyše tiež ohrozuje populáciu včiel (ilu) Na pestovanie mandlí sa využije neuveriteľné množstvo vody, navyše tiež ohrozuje populáciu včiel (ilu) unsplash.com

Zdieľané jazdy

Myslíš si, že jazda taxíkom je oveľa ekologickejšia ako vlastným autom. Pravda je však taká, že jediné, na čom ušetríš, sú možno tvoje peniaze. Jedna štúdia, ktorú uskutočnila americká univerzita v štáte Colorado, prišla na to, že používanie zdieľaných jázd zvýšilo priemerný počet najazdených kilometrov o 84 percent na každú cestu v meste Denver.

Najmä v preľudnených mestách je konečný počet prejdených kilometrov a vypustených skleníkových plynov v skutočnosti vyšší, uvádza portál Real Simple.

Ak už chceš žiť udržateľne, skús využívať mestskú hromadnú dopravu či bicykel. Pokiaľ môžeš, na menej vzdialenejšie miesta sa vyber pešo. 

Namiesto taxíka využívaj napríklad bicykel (ilu) Namiesto taxíka využívaj napríklad bicykel (ilu) unsplash.com

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 00:41