princFacebook/Charles, Prince of Wales
StoryEditor

Princ Charles súhlasí s Gretou Thunberg. Následník trónu sympatizuje s demonštrantmi, ktorí poukazujú na klímu

kov11.10.2021., 13:00h
Princ z Walesu povedal, že chápe, prečo aktivisti z organizácií ako Extinction Rebellion vychádzajú do ulíc a žiadajú opatrenia v oblasti zmeny klímy.
Lajkuj Brainee.sk na

Dedič britského trónu sa vyjadril, že úplne rozumie frustrácii, ktorú klimatickí aktivisti pociťujú. Taktiež varoval pred katastrofickým dopadom v oblasti zmeny klímy, pokiaľ sa nepodarí prijať ambicióznejšie opatrenia. Princ na záhrade svojho domu na panstve Balmoral v rozhovore pre BBC uviedol, že bude trvať dlho, kým sa svet spamätá z rizík klimatických zmien.

Ďalej povedal, že súhlasí s aktivistkou Gretou Thunberg, ktorá kritizuje politický vodcov za to, že dostatočne nekonajú v tejto oblasti.
„Všetci títo mladí ľudia majú pocit, že sa nič nedeje, takže samozrejme, že sú frustrovaní. Úplne tomu rozumiem, pretože nikto ich nepočúva, takže svoju budúcnosť nevidia ružovo.“

Taktiež uviedol, že chápe prečo skupiny ako Extinction Rebellion vyrážajú do ulíc. „Rozumiem frustrácii, problém je však v tom, ako ju nasmerovať k niečomu konštruktívnemu,“ povedal.

Vlastná snaha

Princ Charles je priaznivcom environmentálneho prístupu riešenia súčasných problémov sveta a podporuje myšlienky, ako je väčšie využívanie biopotravín, podpora ekologického hospodárenia, podpora udržateľného rozvoja vidieka a mnohé ďalšie.

244369614_4388003064587032_181685946568515672_n princ Facebook/Charles, Prince of Wales

​Charles sa snaží zmenšiť svoju uhlíkovú stopu a tak vo svojej rezidencii Birkhall začal používať na vykurovanie kotly na biomasu. Taktiež inštaloval solárne panely vo svojom londýnskom domove Clarence House a vo viacerých svojich nehnuteľnostiach dal nainštalovať tepelné čerpadlá.

Svoje obľúbené vozidlo Aston Martin dal upraviť, aby jazdilo na palivo E85, ktoré sa skladá z bioetanolu a bezolovnatého benzínu. Auto je teraz značne ekologickejšie, pretože bioetanol sa dá získať napríklad aj z prebytočného vína.

Princ Charles v posledných rokoch zmenil svoju stravu, aby znížil negatívny dopad na životné prostredie, a vyzýva ostatných, aby urobili to isté. Síce nie je vegánom či vegetariánom, no dva dni v týždni neje mäso a jeden deň sa vyhýba mliečnym výrobkom.

Ešte minulý rok vo videu ľudí vyzval k zlepšeniu boja s klimatickými zmenami. Myslí si, že ich dopad bude na ľudstvo horší ako dôsledky pandémie covid-19.

Firmy zlyhávajú

Následník britského trónu sa obáva, že mnohí obchodní manažéri stále nedávajú environmentálnym problémom takú prioritu, akú by si zaslúžili. Myslí si, že vlády môžu vynaložiť miliardy dolárov, ale súkromný sektor má potenciál zmobilizovať bilióny dolárov.

Ďalej tvrdí, že zapojenie vedúcich pracovníkov do boja proti zmene klímy je kľúčové pri obmedzovaní nárastu globálneho otepľovania.  

"Miliardy ľudí na celom svete čakajú na činy, ktoré obnovia rovnováhu planéty, ktorú sme rozkolísali," uzatvára svoje úvahy princ Charles.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/klimaticka-zmena, menuAlias = klimaticka-zmena, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:21