covidMafra/Petr Topič
StoryEditor

Primár Hložník: Očkovaných pacientov na pľúcnej ventilácii nemáme

Lukáš Kovalčík20.09.2021., 14:00h
Počet ľudí infikovaných ochorením covid-19 na Slovensku prudko stúpa. Napriek tomu je zaočkovanosť obyvateľstva len na hranici 42%. Ministerstvo zdravotníctva zverejnilo na svoje facebookovej stránke video, v ktorom primár Jakub Hložník vysvetľuje fungovanie pľúcnej ventilácie a súčasne vyvracia bludy o covide.
Lajkuj Brainee.sk na

Jakub Hložník štrnásť rokov vedie oddelenie anestéziológie a intenzívnej medicíny na Antolskej ulici v Petržalke. Taktiež sa pravidelne venuje osvete o ochorení covid-19. Vo videu objasňuje fungovanie pľúcnej ventilácie a akí pacienti sa k nej väčšinou dostávajú.

Bludy o pľúcnej ventilácii

,,Ja som počul také veci, že umelá pľúcna ventilácia tých pacientov zabíja, čo je úplná nepravda, hlúposť. Pretože tí pacienti, ktorí boli u nás a neboli by zaintubovaní, neboli by na umelej pľúcnej ventilácii, tak umrú, všetci," uvádza primár Hložník.

Prístroje, ktoré vo videu ukazuje, sa používajú bežne, avšak za posledný rok a pol ich museli používať nepomerne častejšie ako v minulosti, dodáva.

Zaočkovaní pacienti 

,,Čo vieme, tak tí pacienti aj keď dostanú covid, tak majú ľahší priebeh, nekončia na ventilátoroch a hlavne neumierajú. Čiže to je cieľom očkovania," dodáva primár. 

,,Ja som tu ešte nezažil pacienta, ktorý bol zaočkovaný, aby skončil tu na pľúcnej ventilácii, nedajbože by umrel a také skúsenosti majú aj lekári v Amerike a iných krajinách," uviedol vo videu skúsený lekár. 

Počas pandémie koronavírusu bolo na Slovensku ochorením zatiaľ infikovaných 403 000 ľudí, zomrelo 12 569. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 05:55