Užívatelia marihuany majú až dvakrát vyššie riziko srdcového infarktu (ilu)unsplash.com
StoryEditor

Správa, ktorá nepoteší milovníkov marihuany. Jej fajčenie výrazne zvyšuje riziko infarktu

Radka Rosenbergová09.09.2021., 15:00h
Podľa výskumu zverejneného v časopise Canadian Medical Association Journal mali dospelí do 45 rokov, ktorí počas posledných 30 dní užívali kanabis takmer dvakrát väčšiu pravdepodobnosť dostať srdcový infarkt ako tí, ktorí drogu neužívali. 
Lajkuj Brainee.sk na

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) ďalej uvádza, že ide najmä o psychoaktívne prípravky rastliny Cannabis sativa, ktorá obsahuje THC, uvádza portál CNN. Vedci skúmali okolo 33-tisíc dospelých vo veku 18 až 44 rokov zahrnutých v prieskumoch amerických centier pre kontrolu a prevenciu chorôb v rokoch 2017 a 2018.

Zo sedemnástich percent dospelých, ktorí počas predchádzajúceho mesiaca uviedli, že užívajú konopu siatu, 1,3 percenta z nich dostalo infarkt, zatiaľ čo z tých, ktorí drogu neužívali, dostalo infarkt iba 0,8 percent ľudí. 

Niektorí predpokladajú, že konzumácia kanabisu je bezpečná a nemôže nám uškodiť. Autor štúdie, doktor Karim Ladha - klinický vedec a personál anestéziológ z Kanady - je však presvedčený o opaku.

Pixabay

„Existuje stále viac dôkazov o tom, že táto látka môže byť z krátkodobého aj dlhodobého hľadiska pre nás potenciálne škodlivá,“ vyjadril sa odborník. Štúdia síce neskúmala, ako kanabis ovplyvňuje zdravie srdca, no predchádzajúci výskum ukázal, že látka môže ovplyvniť srdcovú frekvenciu jeho užívateľa. Konope totiž obmedzuje množstvo kyslíka dodávaného do srdca. To môže spôsobiť aj srdcový infarkt.

„Konope predávané na dnešnom trhu je tiež oveľa silnejšie ako konope predávané za posledných 50 rokov,“ myslí si Robert Page, ktorý je súčasťou Americkej kardiologickej asociácie. Podľa neho mnoho ľudí nevie, že kanabis môže negatívne reagovať s inými liekmi. Rovnako ako väčšina ostatných liekov, kanabis sa rozkladá v pečeni, čo znamená, že má potenciál interagovať s mnohými kardiovaskulárnymi liekmi, ako sú napríklad tie na zrážanie krvi.

Výskum ale tiež uvádza potenciálne výhody užívania kanabisu - na úľavu od bolesti a na iné lekárske účely, no v prvom rade by sme nemali ignorovať najmä negatívne dôsledky. Vedci vo výsledku neodporúčajú užívať konope v akomkoľvek množstve. Zaznamenali totiž aj potenciálnu súvislosť s mŕtvicou či poškodením pľúc.

Užívanie marihuany tiež spôsobuje mŕtvicu či poškodzuje pľúca (ilu) Užívanie marihuany tiež spôsobuje mŕtvicu či poškodzuje pľúca (ilu) unsplash.com

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 21:03