University of Otago
StoryEditor

Prístroj na chudnutie alebo mučiaci nástroj? Novinka vedcov na internete vyvolala búrlivú diskusiu

TASR29.06.2021., 13:11h
Novozélandskí bádatelia vytvorili prístroj na chudnutie, ktorý pomocou dvoch magnetov zovrie hornú a dolnú čeľusť pacienta. Hovorí sa o ňom ako o novom prostriedku proti obezite, a to aj napriek tomu, že ho kritici prirovnávajú k stredovekému mučiacemu nástroju. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.
Lajkuj Brainee.sk na

Táto svetová novinka spočíva v tom, že zubár pripevní magnety a skrutky k hornej a dolnej stoličke pacienta, čo umožňuje otvoriť čeľusť iba na dva milimetre.

Vedúci výskumu Paul Brunton z Otažskej univerzity v novozélandskom meste Dunedin uviedol, že užívateľ môže prijímať len tekutú stravu bez toho, aby mal obmedzené dýchanie či schopnosť hovoriť.

„Je to neinvazívna, reverzná, ekonomická a príťažlivá alternatíva k chirurgickým zákrokom,“ povedal s tým, že toto zariadenie podľa neho nemá nijaké nepriaznivé dôsledky.

Unsplash/i yunmai

​Výskumníci dodali, že „vyvinuli prvý prístroj na chudnutie na svete, ktorý pomáha v boji proti globálnej epidémii obezity“. V článku publikovanom v júni v odbornom časopise British Dental Journal (BDJ) bbádatelia uviedli, že každá zo sedmich žien, ktoré sa zapojili do testovania tohto zariadenia s názvom DentalSlim Diet Control, schudla za dva týždne v priemere 6,36 kilogramu.

​Zistili, že pacienti síce spočiatku pociťovali určité nepohodlie, ale všeobecne považovali zariadenie za „tolerovateľné“.
Na rozdiel od zafixovania čeľustí, obľúbeného lekárskeho zákroku na obmedzenie prijímania tekutej stravy v 80. rokoch, má DentalSlim núdzové odblokovanie pre prípad, že pacient zvracia alebo má panický záchvat.

Vynález vyvolal na sociálnych sieťach silnú odozvu, pričom mnoho ľudí obvinilo vedcov z hanobenia tučných ľudí a spochybnili jeho etickú rovinu.

Jeden kritik ho označil za „ohavný a neľudský“ prístroj, zatiaľ čo iný vidí riziko spojené s osvojením si nezdravých stravovacích návykov. Prirovnali ho tiež k stredovému mučiacemu nástroju. Vedci poznamenali, že vývoj zariadenia bol schválený etickou komisiou a prebiehal v súlade s medzinárodnými smernicami.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. apríl 2024 20:29