Bob Nicholls/Paleocreations.com 2020
StoryEditor

Boli obrovské a nemotorné. Ako sa dinosaury rozmnožovali?

Nicol Rácová29.06.2021., 08:00h
Malé deti sa hrajú s ich figúrkami, sú o nich rozprávky, filmy a výstavy. Vieme však o nich stále žalostne málo. Ale zamyslel si sa niekedy nad tým, ako sa rozmnožovali? Ako vlastne mali dinosaury sex?
Lajkuj Brainee.sk na

Paleontológovia si túto otázku kladú už dlhé roky. Prvá zmienka o dinosauroch pochádza z roku 1842 od britského palaentológa Richarda Owena. Prvé dinosaury sa objavili (veľmi zhruba) pred 245 miliónmi rokov a existovali približne 180 miliónov rokov. Vyhynuli cca pred 66 miliónmi rokov, uvádza portál britannica.com. Je teda logické, že sa im milióny rokov darilo úspešne rozmnožovať. Ale ako vlastne?

Možno si povieš, že úplne jednoducho. Tak ako hocijaké iné živočíchy. To som si myslela aj ja. Ale očividne to vôbec nie je také jednoduché...

Prečo sa o tom vie tak málo?

Scientific American uvádza ako jeden z dôvodov aj fakt, že štúdium sexuálnej aktivity zvierat bolo historicky veľké tabu a už len objekt skúmania bol vnímaný ďaleko za hranicou vedy, takže je len veľmi málo toho, čo môžeme o reprodukcii tak starého druhu povedať s istotou.

​Najbližšími pibuznými dinosaurov sú vtáky a plazy (krokodíly, aligátory...). Čo týchto živočíchov spája – a predpokladá sa, že to platilo aj u dinosaurov – je reprodukčný orgán: kloaka.

,,Cloacal kiss“

BBC Earth vysvetľuje, že u väčšiny vtákov prebieha oplodnenie cez akt, ktorý sa volá „cloacal kiss“ kedy sa spermia zo samčej kloaky presunie do kloaky samičky. Samozrejme, je na to potrebná vzájomná blízkosť. Je teda možné, že dinosaury používali podobnú metódu a nemuseli pritom vôbec mať alebo potrebovať genitálie. Scientific American však tvrdí, že ich s najväčšou pravdepodobnosťou mali. Predpokladá sa, že menší dinosaurus z páru sa dal do pozície – ako to je napríklad u krokodílov – kedy si samica čupla, chvost dala na stranu a samec bol na vrchu, čím sa kloaky oboch stretli.

Alebo aj nie...

Profesor palaentológie na Flinders University, John Long s touto teóriou napríklad nesúhlasí. Tvrdí, že sa museli spojiť kopuláciou a že samce museli mať veľké a flexibilné penisy. Odôvodňuje to tým, že samce krokodílov majú penis, rovnako ako aj primitívne druhy vtákov a keďže ide o najbližších príbuzných dinosaurov, museli ich mať aj oni. Väčšina dnešných vtákov však penisy nemá a tak prebieha spomínaný ,,cloacal kiss“, kedy samec vstrekne spermiu do samičky.

Unplash/Mehmet Turgut Kirkgoz

Ďalšie teórie

Portál BBC Earth ďalej spomína aj teóriu, že niektoré dinosaury sa kvôli ich veľkosti a hmotnosti párili vo vode, kvôli vztlaku. Pragmatickí experti zas predpokladajú, že aj napriek ich obrovskej hmotnosti si zvieratá vedeli – na čas potrebný na oplodnenie - ustrážiť vlastnú váhu tela, aby sa navzájom „nepomačkali“. Ale čo ak je telo pokryté smrteľnými ostňami, ako napríklad taký Kentrosaurus – kedy by taká tesná blízkosť mohla spôsobiť smrť toho druhého? Vedci majú teóriu aj na tento scenár. Predpokladá sa, že samica si ľahla na stranu a samec išiel nad ňu, alebo že boli k sebe otočení chrbtom (resp. zadkom) a tak nastalo potrebné spojenie. Emócie a očný kontakt teda idú bokom a hlavnú úlohu zohráva praktickosť.

Ide iba domnieky a hypotézy. S istotou sa nedá k tejto tematike povedať takmer nič. Môžeme sa len zamýšľať, googliť a prikláňať k rôznym teóriám, ktoré nám múdre (či menej múdre) hlavy ponúkajú.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 09:56