Unsplash/Amanda Dalbjörn
StoryEditor

Český lekár prepísal históriu. Slepej študentke po unikátnej operácii vrátil zrak

Miroslav Kamody09.06.2021., 17:03h
Pavel Stodůlka urobil mladej študentke unikátny zákrok, ktorý ju vrátil naspäť do plnohodnotného života.
Lajkuj Brainee.sk na

Študentka Lucie mala od narodenia zelený zákal, zrak sa jej postupne zhoršoval až nakoniec úplne oslepla, píše web Pozitivní zprávy.

„Po čase už som videla len farby, obrysy a rozlišovala medzi svetlom a tmou. Tento rok som prestala vidieť úplne. Jediným riešením bola operácia. Pretože sa ale jedná o komplikovaný zákrok, veľa lekárov sa ju obávalo vykonať,“ opísala pacientka.

Koncom marca sa rozhodol zákrok vykonať Pavel Stodůlka na zlínskej očnej klinike. „Operácia začínala odstránením nepriehľadnej rohovky a transplantáciou dočasnej silikónovej umelej rohovky. Tým sa podarilo zviditeľniť vnútro oka, v ktorom bolo nájdené pokročilé štádium šedého zákalu,“ opísal.

Špeciálnym laserom sa cez umelú rohovku podarilo šedý zákal odstrániť a potom implantovať umelú vnútroočnú šošovku. Celý zákrok pritom prebiehal len v lokálnej anestézii. Študentka hovorí, že po zákroku bola šokovaná z výsledku a už o týždeň na to sa mohla bicyklovať. 

Čakalo sa však ešte na potvrdenie výsledkov aj s odstupom času. Všetko však podľa lekára vyzerá byť v poriadku a dúfa, že 20-ročnej študentke bude zrak slúžiť čo najdlhšie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:54