PrístrojWikipedia/Johann Ernst Elias Bessler
StoryEditor

Musk môže závidieť. Aj keď je Rusko vo vojne, nezaháľa, vytvorilo vraj bájne perpetum mobile

hendiDneskov04.05.2022., 10:00h
Ruská federálna služba pre duševné vlastníctvo Rospatent vydala na základe skúšky patent na stroj „na večný pohyb“.
Lajkuj Brainee.sk na

Takýto stroj sa pritom vedci snažia bez úspechu zostaviť už po stáročia. Pozastavil sa nad tým aj popredný ruský akademik, píše portál iDNES.cz.

Ruské perpetuum mobile, teda stroj s nekonečným pohybom od vynálezcu Anatolija Ščerbatjuka, má využívať „environmentálne čistú, obnoviteľnú energiu zotrvačnej sily dostredivého zrýchlenia tekutiny rotujúce rovnakou uhlovou rýchlosťou ako rotor motora", píše ruský server Gazeta.

Pseudoveda

Rusko sa očividne čoraz viac ocitá vo svojom „vlastnom svete", ktorého pevnou súčasťou sú konšpirácie a pseudoveda. Patent číslo 2729308 dostal pečiatku už predvlani, Rospantent ho ale teraz po kritike musel obhajovať.

 „Súčasťou previerky je vyhľadávanie informácií a preverovanie zhody deklarovaného vynálezu s pravidlami patentovateľnosti, ako aj požiadaviek na aplikované materiály. Súčasťou expertízy nie je vykonávanie reálnych experimentov a overovanie funkčnosti vynálezu,“ citujú noviny z úradného zdôvodnenia.

Podľa šéfa Komisie pre boj proti pseudovede ruskej akadémie vied Jevgenija Alexandrova nie je nič výnimočné na tom, že ľudia zasielajú návrhy na patent svojich strojov s nekonečným pohybom, nečakané je však jeho skutočné uznanie, uviedol ruský akademik pre Gazeta.ru. Alexandrov si to vysvetľuje zlyhaním procesu schvaľovania vynálezov v Rusku.

Zariadenie perpetuum mobile, ktoré sa pohybuje nekonečne bez dodávania energie, je nemožné zostaviť, pretože nutne porušuje prvý alebo druhý zákon termodynamiky. 

To je tiež dôvod, prečo akadémie vied a patentové úrady po celom svete už dlho projekty takýchto strojov nepodporujú.

Perpetuum mobile

Perpetuum mobile ( latinsky „trvalo pohyblivé, stále sa pohybujúce“), je hypotetický stroj, ktorý vykonáva prácu bez vonkajšieho zdroja energie. Jediná dodaná energia je počiatočný impulz, ktorý by stroj uviedol do činnosti.

Perpetuum Mobile Kresba Wikipedia/George A. Bockler

​Latinský preklad názvu znie doslova „večne v pohybe“, čo má historické dôvody a vystihuje to skutočnosť, že by izolovaný stroj mal v prostredí s trením vydržať vo večnom pohybe.

Takýto stroj nemôže existovať, pretože by bol v rozpore s prvým alebo s druhým termodynamickým zákonom. Z teoretického hľadiska Perpetuum mobile tiež vzniká, keď účinnosť stroja presahuje 100 % – keď je odoberaný výkon väčší ako príkon.

Zlaté pravidlo mechaniky znie: Nie je možné zostrojiť stroj, periodicky pracujúci, ktorý by z jedného energetického zdroja energiu využíval a do toho istého zásobníka by energiu vracal.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 10:40