Pexels/Aleksandar Pasaric
StoryEditor

Odborníci varujú. Tento bežný liek takmer o polovicu zvyšuje pravdepodobnosť vrodených chýb u detí

kam03.04.2022., 11:30h
Štúdia skúmajúca účinky široko predpisovaného lieku na cukrovku spojila tento liek so zvýšeným rizikom vrodených chýb.
Lajkuj Brainee.sk na

Niet pochýb o tom, že lieky nám pomáhajú zvládať mnohé závažné ochorenia. Bez mnohých by aj „ľahké” choroby mohli byť pre človeka smrteľné. O to väčším prekvapením je, keď sa po rokoch príde na to, že niektorý z liekov prináša problémy, ktoré môžu zásadne ovplyvniť nielen tých, ktorí ich užívajú, ale napríklad aj ich potomkov. 

Vrodené chyby u detí

Dánska štúdia publikovaná v Annals of Internal Medicine zistila, že muži, ktorí užívali metformín, bežný liek používaný na liečbu cukrovky 2. typu, tri mesiace pred počatím dieťaťa, mali o 40 percent vyššiu pravdepodobnosť, že budú mať deti s vrodenými chybami. Informuje o tom portál Futurism.

Cukrovka Unsplash/Diabetesmagazijn.nl

​Je zvláštne, že štúdia, ktorá analyzovala viac ako milión pôrodov prostredníctvom národných registrov v Dánsku v rokoch 1997 až 2016, sa nezaoberá špecifikami o tom, aké chyby sa vyskytujú, iba to, že sú „genitálne“. Zároveň bolo zistené, že tieto chyby boli najčastejšie nájdené u dojčiat mužského pohlavia.

Zatiaľ čo frekvencia genitálnych vrodených chýb, jediných typov, ktoré výskumníci identifikovali ako štatisticky významné, u detí narodených otcom s diabetom 2. typu bola celkovo 3,1 percenta, frekvencia sa zvýšila až na 4,6 percent u detí, ktorých otcovia užívali metformín počas troch mesiacov pred počatím.

Cukrovka znižuje kvalitu spermií

Štúdia, ktorá sa zamerala na viac ako milión detí narodených ženám bez cukrovky mladším ako 35 rokov a mužom mladším ako 40 rokov, bola vykonaná, pretože, ako napísali vedci, „cukrovka znižuje kvalitu spermií a vyskytuje sa čoraz častejšie v reprodukčnom veku.“

Spolu s pohľadom na mužov, ktorí užívajú metformín na cukrovku, sa výskumníci zamerali aj na mužov, ktorí užívali inzulín. Zistili však, že ten nemá ani zďaleka taký vplyv na vrodené chyby ako samotný metformín. Pokiaľ však muži užívali tento liek v období ešte pred trojmesačným obdobím pred počatím, nemali väčšiu pravdepodobnosť, že deti budú mať vrodené chyby.

Kedy sa užíva metformín?

Metformín je jediným liekom zo skupiny biguanidov, ktorý sa u nás a v celom svete v súčasnosti používa. Napriek tomu, že je to jeden z najdlhšie používaných preparátov v liečbe cukrovky, v súčasnosti prežíva svoje znovuzrodenie a stáva sa liekom prvej voľby pri liečbe diabetu 2. typu.

Liečba ním je podľa Národného endokrinologického a diabetologického ústavu bez rizika prírastku na hmotnosti, znižuje inzulinorezistenciu, je dokázané zníženie rizika vzniku komplikácii a zníženie rizika postihnutia srdcovo-cievneho aparátu. Taktiež bola dokázaná ochranná úloha metforminu v prevencii prechodu pre-diabetických štádií do cukrovky, znižuje hladinu tukov v krvi, zlepšuje stav cievnej steny.

Štúdie, ako je táto, sú určené skôr na vytvorenie korelácie so zámerom budúcich štúdií a autori uznali, že „informácie o stave základného ochorenia boli obmedzené“ a že „ďalší výskum by mal zopakovať tieto zistenia a objasniť príčinnú súvislosť“.

Rozhodnutie by mal urobiť lekár

Či by toto zistenie malo ovplyvniť lieky, ktoré niekto v súčasnosti užíva, je otvorenou otázkou, ktorú by podľa odborníkov mali pacienti nechať na svojich lekárov.

Cukrovka Pexels/Pavel Danilyuk

„Vo všeobecnosti je metformín účinný, lacný a bezpečný pre osobu, ktorá ho užíva. To sú dôležité faktory, ktoré treba zvážiť,“ povedal pre Live Science Maarten Wensink, epidemiológ z University of Southern Denmark, ktorý je spoluautorom výskumu.

„To, či užívať metformín alebo nie, je rozhodnutie, ktoré by mal každý pacient [prediskutovať] so svojím ošetrujúcim lekárom.“ Ale nateraz by tieto znepokojivé zistenia mali, ak už nič iné, zdôrazniť, aká dôležitá je novorodenecká starostlivosť pre mužov aj ženy.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 16:45