Reprofoto, YouTube/Inside Edition
StoryEditor

Bizarná otázka priniesla ešte bizarnejšiu odpoveď. Áno, po silnej facke môžeš skutočne zomrieť

kam30.03.2022., 13:00h
V roku 2020 sa cestujúci v minivane vyklonil z okna, aby dal facku cyklistovi, čo viedlo k smrti cyklistu, ale sám pritom vypadol z okna, čo znamená, že obeť aj páchateľ zomreli. To však ani zďaleka nie je všetko.
Lajkuj Brainee.sk na

Na internete sa momentálne nič nerieši viac, ako facka, ktorú uštedril vytočený Will Smith Chrisovi Rockovi po nevhodnom vtipe na odovzdávaní tohtoročných Oscarov.

Môže facka zabíjať?

Z každej strany na teba vyskakujú články o tom, ako sa čerstvý držiteľ zlatej sošky kajá a odborníci vysvetľujú ochorenie, ktorým trpí jeho žena, nehovoriac o meméčkach, ktoré tu s nami zostanú zrejme navždy, píše portál Futurism. Pokiaľ si z nejakého nevysvetliteľného dôvodu doteraz video nevidel, môžeš si ho pozrieť nižšie: 

Úder, ktorý sa ozval nielen celou sálou Dolby Theatre, ale aj v obývačkách miliónov divákov. Na internete sa preto vynorila bizarná otázka - mohlo Rockovi hroziť smrteľné nebezpečenstvo? Záleží na tom, koho sa pýtaš. Spisovateľ a režisér Judd Apatow napríklad na Twitteri napísal, že facka „mohla zabiť“ Rocka, pričom to nazval „nekontrolovateľným hnevom a násilím,“ neskôr však tweet po vlne výsmechu vymazal.

„Will Smith ho mohol zabiť tou fackou,“ vtipkoval jeden z divákov. „Čo ak mal ruku plnú včiel a Chris Rock bol alergický na včely a jedna z včiel Chrisa bodla a nikto nemal epipen? Teraz to už také vtipné nie je.“

​Bolo by však naozaj potrebný roj zúrivých včiel, aby spôsobili Rockovu smrť? Poďme preskúmať vedu.

Známy test s uvarením kurčaťa

Na úrovni čistej fyziky je takmer určite možné niekoho zabiť dostatočne razantnou fackou. Simulácie napokon ukázali, že facka pri rýchlosti 5 994 kilometrov za hodinu by stačila na uvarenie celého kurčaťa jedným úderom. Netreba dodávať, že kura – ktoré, daj alebo ber, má pravdepodobne približne rovnaké fyzikálne vlastnosti ako ľudská hlava – by bola skúškou úplne zničená.

Aj keď sa Smith zdá byť v životnej forme, je jasné, že úder takou rýchlosťou rozdať nedokáže. Dokonca aj boxer v špičkovej forme, ako vedci predtým zistili pomocou profesionálneho biomechanického zariadenia, je schopný udierať len rýchlosťou približne 32 míľ (približne 50 kilometrov) za hodinu.

Ľudia po fackách naozaj umierajú

Aby sme však našli odpoveď, ktorá nezahŕňa rýchlosť päťnásobku bežného lietadla, je potrebné pátrať ďalej. A aj keď to znie možno prekvapivo, no skutočne existujú zdravotné záznamy ľudí, ktorí zomreli po facke.

Napríklad v roku 2017 súdni lekári v Gruzínsku oznámili, že muž zahynul po údere otvorenou rukou do tváre, ktorý pretrhol tepny, čo viedlo k smrteľnému krvácaniu do mozgu. V roku 2014 skončil Kanaďan vo väzení za to, že dal svojej 13-ročnej dcére takú silnú facku, že zomrela.

​V tom istom roku tínedžer z New Yorku fackoval talianskeho turistu tak silno, že zomrel. A lekárska prípadová štúdia z roku 2015 opisuje ženu v sedemdesiatke, ktorá zomrela po facke na líci.

Fackové úmrtia sú niekedy zabalené do kontroverzného sveta alternatívnej medicíny. V roku 2016 britská polícia zadržala niekoľko podozrivých po tom, čo žena zomrela na podujatí alternatívnej medicíny, ktoré údajne „čistilo toxíny“ fackovaním (a v roku 2019 bol ten istý „liečiteľ“, ktorý viedol tento workshop, uväznený v Austrálii za ďalšiu smrť fackou).

Príbehy, aké dokáže napísať jedine život

Niekedy sú okolnosti poľahčujúce až bizarné. Napríklad v roku 2020 sa cestujúci v minivane vyklonil z okna, aby dal facku cyklistovi, čo viedlo k smrti cyklistu, ale sám pritom vypadol z okna, čo znamená, že obeť aj páchateľ zomreli.

V tom istom roku zomrel bývalý armádny dôstojník v Spojenom kráľovstve po tom, čo si zahral „fackovaciu hru“ so svojím synom, pričom úrady uviedli, že sa zdá, že rana ho zrazila na zem, kde utrpel „katastrofické poranenie mozgu“. Takže áno, facka môže byť vážnym útokom, ktorý môže viesť aj k smrti.

Takže zatiaľ čo Apatow mohol mať technicky pravdu, že pri priemernom fackovaní existuje určité smrteľné riziko, Rockova pravdepodobnosť smrti alebo vážneho zranenia bola takmer určite malá.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:53