Už ste vypili tri kávy a stále ešte pred sebou máte zoznam úloh dlhý ako vaša ruka? Skúste žuvačku. Vedci z univerzity v Coventry zistili, že žuvanie mentolovej žuvačky dokáže dramaticky znížiť únavu. Ďalšie štúdie potom uvádzajú, že žuvanie dokáže zlepšiť výsledky v testoch a pamäť o 35 percent.Pixabay
StoryEditor

Ako deti nás s tým stále strašili. Toto sa naozaj stane, keď človek prehltne žuvačku

san01.03.2021., 09:35h
To, že prehltnutá žuvačka zostane vo vašom tele sedem rokov, je starodávny mýtus.
Lajkuj Brainee.sk na

Ľudské telo je v mnohých ohľadoch zázrakom. Stačí zvážiť skutočnosť, že môže produkovať milióny krviniek za menej ako 60 sekúnd. Ale niekedy sú jeho schopnosti podkopávané. Perfektným príkladom je podľa serveru Reader´s Digest starodávny mýtus, že žuvačka môže zostať vo vašom tele až sedem rokov.

"Je to také vedecky pravdivé ako prehĺtanie melónových semienok, ktoré vám umožnia pestovať melón vo vašom žalúdku," hovorí Caleb Backe, odborník na zdravie a wellness pre Maple Holistics.

​Hoci nie je pravda, že žuvačka zostane vo vašom tele sedem rokov, je pravda, že jej syntetická časť nie je stráviteľná. Ale to neznamená, že syntetické porcie v ňom budú celé roky - žuvačky zriedka zostávajú vo vašom tele viac ako týždeň. Je to preto, lebo žalúdok pravidelne vyprázdňuje svoj obsah do tenkého čreva, takže ak prehltnete žuvačku, potom sa presunie do hrubého čreva a nakoniec prejde do stolice, uvádza The Ohio State University.

"Niektoré zložky žuvačky, ako sú sladidlá, sú v skutočnosti stráviteľné," píše Fabian Ortega pre yalescientific.org. Časté prehĺtanie žuvačiek však vášmu telu neposkytuje žiadne výhody.

"Opakované prehĺtanie žuvačiek môže viesť k bezoáru, malej hmote nestráviteľného materiálu, ktorý môže potenciálne viesť k obštrukcii čriev," hovorí Edwin McDonald, gastroenterológ a asociovaný riaditeľ výživy dospelých na University of Chicago.

Môžete príležitostne prehltnúť žuvačku a byť v poriadku? Áno. Mali by ste ju prehĺtať? Pravdepodobne nie. "Bolo by rozumné vyhnúť sa tomu zvyku," píše Ortega. "Aby sa zabránilo potenciálne lepkavým situáciám, je dobré žuvačku vypľuť."

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 16:00