Brainee x Canva
StoryEditor

Utopické sci-fi sa blíži do reality. Deti budú mať čoskoro viac ako dvoch biologických rodičov

kam15.01.2022., 11:00h
Môže to znieť ako niečo z utopického sci-fi, ale prominentná futuristka tvrdí, že nie sme príliš ďaleko od prelomenia genetickej formy, ktorá doteraz tvorila stavebné kamene ľudského života.
Lajkuj Brainee.sk na

V rozsiahlom rozhovore pre The Washington Post futuristka Amy Webbová predpovedala, že veda o plodení výrazne zmení spôsob, akým máme deti – a môže dokonca zmeniť maximálny počet biologických rodičov, ktorých môže človek mať. Jej najzásadnejšie vyjadrenia priniesol portál Futurism.

„To, o čom tu hovoríme, je technológia, ktorá odomyká našu schopnosť byť selektívnejšími a zámerne navrhovať život,“ povedala Webbová pri diskusii o svojej novej knihe „The Genesis Machine“, ktorú napísala spolu s genetikom Andrewom Hesselom.

Embryo Brainee x Canva

„Možno to znamená, že jedna osoba používa svoj vlastný genetický materiál na privedenie embrya k pôrodu; možno to otvára príležitosti na výber vlastností od viac ako dvoch rodičov.“

Autorka a zakladateľka poradenskej firmy Future Today Institute priznala, že hoci vedci a futuristickí veštci ako ona ešte nepoznajú úplné aplikácie technológie úpravy génov, ako je CRISPR a ďalšie, ktoré budú určite nasledovať, verí, že „možnosti“ a „voliteľnosť“, ktorá by mohla byť čoskoro poskytnutá tým, ktorí sa rozhodnú splodiť potomka, by mohla byť významná a čistým prínosom.

​Ako vždy, otázka genetického inžinierstva často vedie priamo k diskusiám o potenciáli vládneho zneužitia. Webbová však tieto obavy odmietla a žartovala, že „všetky smery na tejto ceste vedú k eugenike“ (vede, ktorá sa zaoberá zlepšovaním ľudského genofondu).

Zatiaľ čo tí, pre ktorých je budúcnosť ich vlastnou záležitosťou, „musia uznať geopolitické výhody, o ktoré by sa niektoré krajiny mohli pokúsiť zvýšením inteligencie a fyzických vlastností svojej populácie“, neznamená to, že by sme mali odmietnuť veľkoobchod so syntetickou biológiou, tvrdí Webbová.

Embryo Brainee x Canva

„Myšlienka uľahčiť tehotenstvo ľuďom, ktorí sa naozaj chcú stať rodičmi, je niečo, čo by sme mali prijať,“ povedala pre The Washington Post. „Práve teraz sa stvorenie dieťaťa spolieha na náhodu alebo dostatok peňazí na veľa cyklov [oplodnenia in vitro]. V roku 2022 je šokujúco ťažké splodiť dieťa. Nemalo by to tak byť.“

Je to skutočne vzrušujúca perspektíva, najmä ak vezmeme do úvahy, aké rozšírené môžu byť choroby matiek a dokonca aj smrť vo všeobecnosti, a to najmä pre matky inej pleti.

Nie je dôvod si nepredstavovať, nenavrhovať a nefinancovať technológiu, vďaka ktorej bude otehotnenie, donosenie plodov do pôrodu a pôrod rovnako bezpečné, ako napríklad kozmetická chirurgia – a s takouto technológiou, ktorú máme na dosah, je obloha doslova limit, pokiaľ ide o to, ako bude reprodukčná veda vyzerať po desaťročiach.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 15:21