Pixabay/Päivi Nietosvaara
StoryEditor

Psy skutočne zaujíma, čo ľudia hovoria. Rozpoznajú dokonca aj cudzí jazyk, potvrdila štúdia

som13.01.2022., 14:00h
Ak by si sa presťahoval do novej krajiny so svojim psom, v ktorej ľudia hovoria iným jazykom, je vysoko pravdepodobné, že by zaznamenal, že ide o úplne inú reč. Hovorí nová štúdia.
Lajkuj Brainee.sk na

Nápad preskúmať psie vnímanie cudzieho jazyka skrsol v hlave mexickej neurovedkyne Laury Cuayaovej, ktorá sa aj so svojim psom, borderskou kóliou Kun-Hunom, presťahovala do Budapešti. „Ľudia v Budapešti sú k psom veľmi priateľskí, často za Kun-hunom prichádzali a hovorili naň. Premýšľala som, či zaznamenal, že títo ľudia hovoria iným jazykom,“ vysvetlila svoju motiváciu realizovať výskum. 

Cuayaová v súčasnosti pôsobí na Univerzite Loránda Eötvösa v Budapešti, kde realizovala výskum - púšťala osemnástim psom úryvky z knihy Malý princ v španielčine a v maďarčine a potom aj sériu nezmyselných slov, spresnil vedecký spravodajský web Live Science

Skupina psov bola namiešaná tak, že každý z nich vždy „rozumel“ iba jednému z jazykov. Autori štúdie, ktorú zverejnil časopis Neurolmage tvrdia, že psy dokážu jasne rozlíšiť zmysluplný rozhovor od série neznámych výrazov, ale vnímajú aj jazyk.

Staršie psy rozoznajú cudzí jazyk jasnejšie

Vedci sa domnievajú, že primárna sluchová kôra a sekundárna sluchová kôra v mozgoch psov (obe sa nachádzajú v temporálnej kôre, ktorá sedí približne na úrovni uší v lebke) umožňujú psom spracovať reč v dvoch krokoch, známych ako „hierarchické spracovanie“. „Primárna sluchová kôra detekuje, či zvuk je reč alebo nie. Potom sekundárna sluchová kôra rozlišuje medzi známym a neznámym jazykom,“ ozrejmila vedkyňa.

Zároveň sa ukázalo, že staršie psy rozpoznajú známy, respektíve neznámy jazyk jasnejšie. „Staršie psy mali vďaka svojmu veku aj viac času počúvať ľudí, keď rozprávajú,“ upresnila hlavná autorka štúdie. „Každý jazyk je kombináciou určitých zvukových pravidelností. Z našich výsledkov vyplýva, že psy si v priebehu svojho života s ľuďmi tieto pravidelnosti osvojujú,“ povedal pre CNN ďalší člen výskumného tímu Raúl Hernández-Pérez. 

Pes Pexels/Lum3n

Zaujíma ich, čo hovoríme?

Tím z Univerzity Loránda Eötvösa predpokladá, že psy nie sú jedinými zvieratami s touto schopnosťou, ale sú unikátne v tom, že na rozlišovanie jazykov žiadny špeciálny tréning nepotrebujú, a to zrejme vďaka domestikácii. Neurobiologička sa zároveň domnieva, že psy sú jedny z mála zvierat, ktoré skutočne zaujíma, čo ľudia hovoria. 

„Z mojej skúsenosti so psami viem, že neustále vnímajú okolitý svet a to, čo sa okolo nich deje. Myslím, že o nás vedia oveľa viac, než si vôbec vieme predstaviť,“ dodala. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 00:12