Smutná ženaUnsplash/Joshua Rawson
StoryEditor

Ochorenie, ktorým možno trpíš a ani o tom nevieš. Čo treba vedieť o sezónnej afektívnej poruche

Lukáš Kovalčík13.01.2022., 07:00h
Možno poznáš tieto pocity. Večery sú skoré a tmavé, teploty nízke. Zima je v plnom prúde a ešte poriadne dlho, sa to nezmení. Vzrušenie z Vianoc je preč, ostáva ti akurát čakať na jar. Väčšina ľudí to berie ako prirodzený jav, no u niektorých môže úbytok slnečného svitu a chladné počasie vyvolať zhoršenie nálady, extrémnu únavu či pocit úplného vyčerpania.
Lajkuj Brainee.sk na

Tieto a ďalšie príznaky môžu byť varovnými signálmi, že trpíš sezónnou afektívnou poruchou. Toto ochorenie sa zvykne označovať aj ako zimná depresia, pretože symptómy sa zvyčajne objavujú a sú závažnejšie počas zimných mesiacov. 

Presná príčina sezónnej depresie nie je jasná, ale často súvisí s obmedzenou možnosťou vystavenia sa slnečnému žiareniu počas kratších zimných a jesenných dní.

Príznaky

Hlavnou teóriou je, že nedostatok slnečného svetla môže zastaviť správnu činnosť časti mozgu - hypotalamu, čo môže ovplyvniť vnútorné hodiny tela, ako aj jeho produkciu melatonínu a serotonínu. Píše BBC„Môže to ovplyvniť chuť do jedla, spánok, hygienu, motiváciu, náladu, sexuálnu túžbu, pohľad na život, nedostatok energie a podráždenosť,“ hovorí Caroline McMenaminová, terapeutka z Londonderry , ktorá ochorením trpí už od detstva.

Sezónna depresia Žena v posteli Unsplash/Yuris Alhumaydy

​Príznaky sezónnej afektívnej poruchy sú podobné ako pri iných typoch depresie, rozdiel je však v tom, že sa neobjavujú celý rok, ale len na jeseň či v zime a trvajú až do jari. Potom spontánne miznú.

U ľudí trpiacich týmto ochorením sa vyskytujú zmeny nálad (väčšinou prevažujú negatívne nálady), strata energie, obrovská potreba spánku, izolácia, ale aj nekontrovateľná chuť do jedla, priberanie, strata chuti na sex, nechuť stýkať sa s ľuďmi a celkový nezáujem.

„Všetci si prispôsobujeme, ako sa cítime, veríme, že sa to deje iba mne, a preto o tom nehovoríme,“ vysvetľuje Caroline. Hovorí, že porucha sa u niektorých ľudí vyskytuje aj mimo zimy a jesene. Táto téma sa pravdepodobne stala inšpiráciou pre pieseň Summertime Sadness od hviezdy melancholického popu Lany Del Rey.

„Poriadne ma pobozkaj, kým odídeš, letný smútok,“ spieva Lana v refréne skladby. Videoklip tohto hitu rozpráva smutný príbeh dvoch žien, ktorý svoj život ukončia samovraždou.

„Počas zimy a jesene si musím obzvlášť dávať pozor na svoje duševné zdravie,“ hovorí Caroline. Počas rokov sa svoju poruchu naučila zvládať.

„Ako som staršia, začala som to viac zvládať, pretože som sa naučila rozoznávať príznaky, keď na mňa prichádzajú,“ vysvetľuje mladá terapeutka.

Podľa štúdií amerických psychiatrov touto poruchou trpia milióny ľudí po celom svete, až 70 percent z nich však o nej takmer nič nevie. Za najhorší mesiac pre ľudí trpiacich sezónnou depresiou považujú november. Prvé príznaky tohto ochorenia sa zvyknú objavovať vo veku 18– 30 rokov.

Ako z toho von

Asi najpraktickejšia rada znie: Získaj toľko denného svetla, koľko sa dá, pravidelne cvič a ak to inak nejde, obráť sa na odborníka. Lekári okrem toho odporúčajú svetelnú terapiu. Tá zahŕňa sedenie alebo prácu blízko zariadenia, ktoré vyžaruje jasné svetlo na určitej úrovni.

Má to čiastočne napodobniť prirodzené denné svetlo a vykryť jeho nedostatok počas zimy.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 07:27