Unsplash/Louan García
StoryEditor

Sexujú pre radosť, majú orgie a používajú erotické hračky. Delfíny vedia, ako si naplno užívať

kam11.01.2022., 14:00h
Tieto inteligentné cicavce majú toho s nami spoločné omnoho viac, ako sa na prvý pohľad zdá.
Lajkuj Brainee.sk na

Delfíny vždy ľudí fascinovali. Ako informuje portál ScienceAlert, zdá sa, že delfín skákavý (Tersiops truncatus) má podľa nového výskumu veľmi veľký a dobre vyvinutý klitoris, ktorý je dokonca potenciálne vhodnejší na sexuálne potešenie ako klitoris ľudí.

Viditeľná špička ľudského klitorisu má veľkosť hrášku a nachádza sa mierne severne od vagíny a močovej trubice (hoci veľká časť štruktúry zostáva skrytá v panve alebo pod „kuklou“ kože). Hlava klitorisu delfína je na druhej strane o niečo väčšia a nachádza sa priamo pri vchode do pošvy.

Sex nielen na rozmnožovanie

Navyše, celý orgán má ohyb v tvare písmena „S“, čo naznačuje, že pri vzpriamení môže vyčnievať ešte ďalej. Odborníci tvrdia, že počas kopulácie by bolo pre delfínia takmer nemožné vyhnúť sa mu. „Klitoris delfínov má mnoho znakov, ktoré naznačujú, že funguje tak, aby poskytoval potešenie ženám,“ hovorí biologička Patricia Brennanová z Mount Holyoke College v Massachusetts.

delfín Pexels

„Vedeli sme, že delfíny majú sex nielen preto, aby sa rozmnožovali, ale aj preto, aby upevnili sociálne väzby, takže sa zdalo pravdepodobné, že klitoris môže byť funkčný.“ Dnes stále vieme veľmi málo o ľudskom klitorise a ešte menej o jeho náprotivku v iných druhoch.

Je známe, že všetky samice cicavcov majú štruktúru podobnú klitorisu, ale stále si nie sme istí, ako tieto orgány fungujú alebo či spôsobujú zvieratám potešenie. Rovnako ako ľudia, aj samice delfína sú známe tým, že kopulujú po celý rok, ale len niekedy ovulujú. To naznačuje, že druhy sa pária na viac ako len reprodukciu.

Skupinové orgie 

Vo voľnej prírode boli napríklad delfíny skákavé pozorované, ako sa zúčastňujú skupinových orgií. V nich samce aj samice používajú ňufáky, plutvy a motolice na trenie vyčnievajúcich klitorisov a penisov svojich rovesníkov. Priama stimulácia klitorisu bola tiež pozorovaná pri sexuálnych interakciách iba medzi ženami.

​Žiaľ, nemôžeme skenovať mozog delfína počas celého toho nemotorného panovania, aby sme zistili, či sa tieto stvorenia skutočne bavia, takže výskumníci sa obrátili na samotný klitoris, aby našli odpoveď. Pri skenovaní pohlavných orgánov 11 prirodzene zosnulých delfínov tím zistil množstvo erektilného tkaniva, krvných ciev a nervových zakončení v klitorise.

Podobne ako ľudský klitoris, aj žaluď klitorisu delfína je uzavretý v kapucni. V dospelosti delfínov sa táto kapucňa zvrásňuje, čo umožňuje špičke orgánu, ktorý zahŕňa erektilné tkanivo, pri vzrušení opuchnúť krvou. Zistilo sa tiež, že tepny v klitorise presne sledujú klitorisové nervy, čo je znakom funkcie orgazmu u ľudí.

„Keďže celá panva delfínov je taká odlišná od ľudí, bolo prekvapujúce vidieť, aké podobné sú tie tvary,“ hovorí Brennanová. „Veľmi prekvapila aj veľkosť nervov v klitorise. Niektoré mali priemer väčší ako pol milimetra.“

Delfín Unsplash/Ádám Berkecz

Používajú aj sexuálne pomôcky

Vzhľadom na to, že penis a klitoris sa vyvíjajú z rovnakých štruktúr, zistenia by mohli pomôcť vysvetliť, prečo boli delfíny všetkých pohlaví videné masturbovať na piesku. Niektorých dokonca zachytili so „sexuálnymi pomôckami“ v podobe mŕtvych rýb alebo vykrúcajúcich sa úhorov.

Sex delfínov je jednoznačne výstredná záležitosť a už roky priťahuje záujem výskumníkov. Napriek tomu sa väčšina odborníkov zaujímala o penis delfínov. Skúmali, ako vyzerá a skúmali, ako sa hodí k vagíne delfínov. Na porovnanie, klitoris delfínov bol takmer prehliadaný. A to je prípad väčšiny samíc cicavcov.

„Veľmi málo sa vie o morfológii samičích rozmnožovaní u väčšiny voľne žijúcich druhov stavovcov,“ povedala výskumníčka Dara Orbachová, keď v roku 2019 oznámila predbežné výsledky pitvy delfínov. „Tento výskum poskytuje porovnávací rámec na preskúmanie iných funkcií sexu, ktoré nemusia byť jedinečné len pre ľudí.“

Ak má sexuálne potešenie skutočne evolučný význam, ženské potešenie medzi cicavcami nám môže povedať, ako na to. Ignorovanie tejto stránky sexu nám dá len polovičný obraz a ako všetci vieme, na tango treba minimálne dvoch.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 11:03