Freepik/DCStudio
StoryEditor

Prísne strážené laboratórium hlási kuriózny prípad: Zamestnanca uhryzla myš, mal sa nakaziť covidom

Miroslav Kamody10.12.2021., 12:53h
Zamestnanec v prísne stráženom zariadení na Taiwane má pozitívny test na prvú lokálnu infekciu na ostrove za niekoľko týždňov.
Lajkuj Brainee.sk na

Zdravotnícki úradníci na Taiwane momentálne vyšetrujú, či uhryznutie myšou mohlo byť zodpovedné za to, že laboratórny pracovník mal pozitívny test na koronavírus. Zároveň ide o prvú lokálnu infekciu ostrova za dlhé týždne. O prípade informoval britský Guardian

Incident sa mal stať v Academia Sinica, poprednom výskumnom ústave v krajine. Práve tam sa mal zamestnanec vírusom nakaziť. Zdravotnícke úrady potvrdili, že pracovníka laboratória dvakrát pohrýzli myši, ktoré boli infikované vírusom. Stále sa snažili zistiť, či to bola príčina infekcie, alebo či bola zachytená inde v prísne stráženom zariadení.

Myš Unsplash/Ricky Kharawala

„Či už je to z pracoviska alebo komunity, veríme, že možnosť infekcie z pracoviska je vyššia, pretože v komunite nemáme potvrdené žiadne infekcie,“ povedal minister zdravotníctva Chen Shih-chung. Vďaka uzavretým hraniciam a prísnym karanténam zostal Taiwan relatívne bez výskytu koronavírusu, vrátane porážky veľkého lokálneho ohniska, ktoré sa začalo tento rok u pilotov.

Laboratórny pracovník nemal žiadnu nedávnu cestovateľskú históriu a dostal dve dávky vakcíny Moderna. Laboratórium Academia Sinica má druhú najvyššiu úroveň biologickej bezpečnosti. Posledný potvrdený miestny prípad na Taiwane bol 5. novembra. Takmer 100 blízkych kontaktov pracovníka sa podarilo vypátrať a umiestniť do karantény.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 19:30