Cole a kol., NEJM, 2021)
StoryEditor

Zdravý muž mal nevysvetliteľné záchvaty. Lekári v jeho mozgu objavili nežiadanú návštevu

som27.11.2021., 13:00h
Lekári si lámali hlavu nad tým, čo spôsobuje mužovi záchvaty. Nakoniec v jeho mozgu objavili niečo nečakané.
Lajkuj Brainee.sk na

Bolo skoré ráno. Bežný rodinný pokoj narušil chaos. Muž, ktorý len pred chvíľou tvrdo spal vedľa svojej manželky, sa zrazu zmietal v kŕčoch na podlahe a nikto nevedel prečo.

Bol dezorientovaný, vyslovoval slová, ktoré nedávali zmysel. Sanitkou ho previezli do Massachusetts General Hospital, kde ho dôkladne vyšetrili. Počas vyšetrenia mal mierne zvýšený tep a dýchanie, no toxikológia a röntgen hrudníka nepreukázali žiadne abnormality. Muž netrpel žiadnym chronickým ochorením a v rodine nemal nikoho, kto by trpel neurologickými problémami. „Pacient mal krv v ústach, pravdepodobne z uhryznutia si jazyka,“ píše lekár Andrew Cole v správe, ktorá bola nedávno publikovaná v medicínskom magazíne.

Na mozgu mal záhadné poškodenia

Podobné záchvaty môže zapríčiňovať množstvo faktorov. Môže ich spôsobiť čokoľvek, čo narúša prietok krvi mozgom, preto je dôležité skontrolovať celý obehový systém. Testy ukázali, že jeho pečeň, ktorá reguluje chemické látky v  krvnom obehu, a obličky, ktoré odstraňujú odpad z krvi a regulujú krvný tlak, fungovali správne. Testy vylúčili aj užívanie drog. Skenovanie mozgu však odhalilo tri kalcifikované lézie (poškodenia).

Sken mozgu. Cole a kol., NEJM, 2021)

„Získanie klinickej histórie je kľúčové,“ vysvetľuje Cole. „Najsilnejším nástrojom pri hodnotení možného záchvatu sú dodatočné informácie.“

Anamnéza pacienta poskytla stopu. Pred 20 rokmi migroval z vidieckej oblasti Guatemaly. Lekári nakoniec dospeli k záveru, že ide o cysty, ktoré vytvoril parazit v mužovom mozgu. Nachádzala sa v ňom totiž pásomnica dlhočlánková. 

Človek ako medzihostiteľ

Možno sa čuduješ, ako sa dostala pásomnica až do mozgu muža, keďže tieto parazity sa prichytia na tenké črevo hostiteľa, kde si pochutnávajú na okolitých živinách. Toto je fáza, v ktorej sú schopní sexuálne sa rozmnožovať. Ich larvy sa odvezú na našich výkaloch do zvyšku sveta. Potom môžu prežiť v prostredí až dva mesiace ako larvy v nádeji, že ich zožerie iné zviera.

Ošípané sú  ich najbežnejším medzihostiteľom, ale niekedy vajíčka pásomnice jedia aj iní ľudia alebo dokonca pôvodne infikovaný človek. Vyliahnu sa v črevách svojho požierača a výsledná larva sa dostane do krvného obehu, najlepšie, je pre ňu ak sa pomocou neho dostane do prasacích svalov, ktoré ich potom môžu preniesť späť k ľuďom, ktorí zjedli nedostatočne tepelne upravené mäso.

Neurocysticerkóza 

Avšak aj Človek môže zároveň slúžiť ako medzihostiteľ - larvy v orgánoch. Práve to, spôsobuje  najvážnejšie problémy – najmä ak sa usadia v mozgu.

Tento stav sa nazýva neurocysticerkóza a je hlavnou príčinou epilepsie v mnohých častiach sveta – vrátane Latinskej Ameriky a subsaharskej Afriky. Predpokladá sa, že len v samotných USA tisíce ľudí každoročne predstavia prípady nie nepodobné tomuto.

V tomto prípade bol muž liečený protizápalovými, protizáchvatovými a dvoma antiparazitárnymi liekmi. Po piatich dňoch bol prepustený z nemocnice bez zostávajúcich symptómov. Ďalšie tri roky ostal bez záchvatov. Pravdepodobne však bude musieť pokračovať v užívaní liekov proti záchvatom. „Otázka, kedy prestať užívať lieky, je problematická, pretože kalcifikovaná lézia zostane navždy,“ hovorí  Cole. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 17:53