Freepik/user18526052
StoryEditor

Už nikdy si nebudeš šúchať oči. Toto VIDEO ukazuje, čo sa s nimi deje a je to poriadne nechutné

Miroslav Kamody12.11.2021., 09:00h
Pretieranie očí ti môže vážne uškodiť. Ak ťa doteraz rady oftalmológov a okolia nepresvedčili, toto video ti rozhodne zmení život.
Lajkuj Brainee.sk na

Veľmi dobre to poznáš - z ničoho nič ťa začne svrbieť oko a ty okamžite vysleš signál do svojej ruky, aby proti nemu šúchaním začala bojovať ako o život. Vidíš pri tom stovky farieb, šmúh a obrazov, oko ti vyschne, vtlačíš si ho až niekde do hlavy, no vyhral si. Teda minálne na desať sekúnd, kedy oko začne opäť svrbieť a ty sa zase vydávaš do boja. 

Asi sa na svete nenájde oftalmológ, ktorý by ti šúchanie očí odporučil. Pokiaľ však na ich rady nevieš dať, máme pre teba niečo omnoho nechutnejšie. Ako informuje portál Futurism, mal by si s tým čo najskôr prestať. Nielenže to vyzerá zle, dokonca je to zlé aj pre tvoje oči. 

Daniel Gatinel, oftalmológ a vedúci oddelenia prednej a refrakčnej chirurgie Rothschildovej nadácie, urobil magnetickú rezonanciu zdravého pacienta, ktorý si pretieral oči, aby zistil, či to môže spôsobiť určité očné ochorenia. Výsledok bol otrasný. Dokazuje to aj video, ktoré bolo prvýkrát vydané v roku 2019, ale dnes sa stáva virálnym.

Keď si ich totiž pretrieš, v tvojej lebke sa nechutným spôsobom rozmačknú. Gatinel a jeho tím zistili, že by to mohlo mať oveľa škodlivejšie účinky, ako sa doteraz predpokladalo. V skutočnosti sa domnievajú, že by to mohlo byť príčinou „keratokonusu“, stavu, ktorý spôsobuje vydutie rohovky smerom von.

„Po prvý raz dynamická magnetická rezonancia objektivizuje účinok trenia oka na rohovku a priľahlé orbitálne štruktúry,“ napísal Gatinel v popise videa z magnetickej rezonancie na YouTube. „Tento materiál poskytuje ďalší dôkaz, že keratokonus (a možno aj iné očné stavy) je spôsobený nadmerným trením očí.“

Gatinelove zistenia sú podporené prehľadom desiatok štúdií z roku 2019 o tom, či je trenie očí spojené s keratokonusom. Preskúmanie zistilo, že trenie očí skutočne spôsobilo „rednutie keratocytov“, čo môže viesť k tomuto stavu.

Ide o vysiľujúci stav oka a podľa Johns Hopkins Medicine by sa mali podniknúť kroky, aby si sa mu za každú cenu vyhol. Nielenže to môže spôsobiť rozmazané videnie a citlivosť na svetlo, ale naozaj zlé prípady si môžu vyžadovať aj transplantáciu rohovky – vážnu a riskantnú operáciu.

Čo teda robiť, keď ťa začnú svrbieť oči? Najlepším riešením je samozrejme liečiť príčinu problému, nie symptóm. To by mohlo zahŕňať čokoľvek od používania očných kvapiek odporúčaných lekárom až po úplné vyhýbanie sa dráždidlám pre oči, ako sú kontaktné šošovky. Ak sa k tomu nebudeš vedieť prinútiť, spomeň si na nechutné video vyššie.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:52