Instagram/sultankosen47, Freepik.com
StoryEditor

Vedci zistili, prečo sú ľudia stále vyšší. Okrem stravy za to môže tento významný faktor

ros05.11.2021., 13:00h
Zamyslel si sa niekedy nad tým, prečo sú ľudia stále vyšší? Riešením môžu byť podľa vedcov rôzne senzory v mozgu.
Lajkuj Brainee.sk na

Najvyšším mužom sveta je 38-ročný turecký farmár Sultan Kösen. So svojimi 251 centimetrami je držiteľom svetového rekordu. Jeho výška mu však mimoriadne znepríjemňuje život, pri chôdzi sa musí opierať o barle.

Nežné pohlavie kedysi zastupovala americká herečka Sandy Allen, ktorá bola so svojimi 231 centimetrami najvyššou ženou sveta. V roku 2008 však zomrela. V súčasnosti je najvyššou ženou sveta Rumeysa Gelgi z Turecka, ktorá má výšku 215,16 centimetrov, uvádza portál Guinness World Records.

Podľa minuloročnej štúdie majú v Bosne a Hercegovine muži priemerne o niečo viac ako 183 centimetrov. Na Slovensku je to o čosi menej, iba 179 centimetrov. Najnižšie ženy sa podľa britského portálu BBC rodia v Guatemale. Tie v priemere dosahujú približne 140 centimetrov.

Priemerná výška v Spojenom kráľovstve vzrástla v priebehu 20. storočia o desať, v ďalších krajinách až o viac ako devätnásť centimetrov. Určite za to môže kvalitnejšia výživa - vedci už dlhodobejšie tušia, že výživnejšie potraviny a zdravšie stravovanie vedie k rýchlejšiemu rastu a dospievaniu. 

Napríklad v Južnej Kórei rastú dospelí skutočne závratným tempom. V niektorých častiach Južnej Ázie a Afriky sú však ľudia len o niečo vyšší ako pred sto rokmi. Ak konzumujeme jedlo, do časti medzimozgu zvanej Hypothalamus sa dostávajú signály, ktoré spúšťajú rast. 

Táto nová štúdia, publikovaná v časopise Nature a vedená výskumníkmi z University of Cambridge spolu s tímami z Queen Mary University of London, univerzity v Bristole, v Michigane a v Nashville tvrdí, že za procesom stojí mozgový receptor. 

Nazýva sa MC3R a predstavuje kľúčový bod vo vývoji a raste. „V podstate dáva telu na známosť, že konzumujeme jedlo, vďaka ktorému môže rásť, čoskoro nás zasiahne puberta a budeme mať veľa detí,“ uvádza profesor Sir Stephen O'Rahilly, autor štúdie z Cambridge. Pokiaľ však tento receptor nefunguje tak ako má, ľudia sú oveľa nižší a pubertu majú neskôr. Tím skúmal genetiku pol milióna dobrovoľníkov prihlásených do UK Biobank – obrovskej databázy genetického materiálu – aby potvrdil, že je to pravda.

Zvieratá sú na tom rovnako

Zistilo sa, že deti s rôznymi genetickými mutáciami, ktoré narúšajú mozgový receptor, boli nižšie a vážili menej ako ostatní dobrovoľníci. To naznačuje, že účinok týchto mutácií sa prejavuje už v skoršom veku. Výskumný tím našiel jednu osobu, u ktorej sa takéto mutácie vyskytli v oboch kópiách génu MC3R, čo je extrémne zriedkavé a škodlivé. Táto osoba bola veľmi nízka a puberta u nej prepukla až po dvadsiatich rokoch.

Zistilo sa, že deti s rôznymi genetickými mutáciami, ktoré narúšajú mozgový receptor, boli nižšie a vážili menej ako ostatní dobrovoľníci (ilu) Zistilo sa, že deti s rôznymi genetickými mutáciami, ktoré narúšajú mozgový receptor, boli nižšie a vážili menej ako ostatní dobrovoľníci (ilu) Freepik.com

Vedci však neskúmali len ľudí. Pri pokuse na myšiach prišli na to, že s rastom je to podobne aj u zvierat. Tento objav by mohol pomôcť deťom, ktoré začnú rásť oveľa neskôr alebo tiež tým, čo potrebujú nabrať svaly. „Budúci výskum by mal zistiť, či lieky, ktoré selektívne aktivujú MC3R, môžu pomôcť presmerovať kalórie do svalov a iných tkanív, aby sa zlepšila fyzická kondícia takýchto pacientov,“ tvrdí profesor O'Rahilly. Vedci už identifikovali zmutovaný gén kontrolujúci chuť do jedla, nazývaný MC4R. Tí, ktorí ho nemajú, sú zvyčajne obézni. 

Je možné rásť „donekonečna“?

U každého je to veľmi individuálne. Odborníci sa domnievajú, že rast sa zastaví vtedy, ak už telo nemá dostatok genetického materiálu. Ako sme už spomínali vyššie, na rast má tiež obrovský vplyv naše stravovanie a celkovo životný štýl. Vyšší ľudia vo všeobecnosti žijú dlhšie a majú menšiu pravdepodobnosť, že budú trpieť srdcovými problémami. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/veda/ako-na-to, menuAlias = ako-na-to, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 09:03